Home Bouw Kunststof spuitgieten: zo kies je het juiste materiaal

Kunststof spuitgieten: zo kies je het juiste materiaal

kunststof stoelen

Heb jij weleens gehoord van spuitgietmateriaal? Of kunststof spuitgieten? Spuitgieten is kort gezegd een techniek waarbij je door middel van het spuiten van een vloeibare massa onder hoge druk in een vorm kan zorgen voor het produceren van identieke producten. Bij het maken van een kunststof mal, wordt gebruik gemaakt van korrels die onder hoge temperatuur gesmolten worden tot een massa, die in een matrijs of vorm gespoten wordt, zodat er een mal ontstaat. Maar hoe kies je nu precies het juiste materiaal voor kunststof spuitgieten? De belangrijkste middelen die hierbij een rol spelen zijn; de techniek en samenstelling van de kunststof en de kosten.

Techniek en samenstelling kunststof

Niet elke kunststof soort bevat dezelfde eigenschappen. Soms zijn er bepaalde eigenschappen nodig op zichtgebied of juist op het gebied van mechanische eigenschappen, waardoor niet elke kunststofsoort geschikt is. 

Soorten kunststof

De meest gebruikte kunststofsoorten zijn: spuitgieten HDPE, PP, PC, ABS, POM en PA. HDPE staat bekend om de lage kostprijs, is goed bestand tegen lagere temperaturen en biedt een hoge weerstand tegen chemicaliën. 

PP is buigbaar, zacht en een erg lichte kunststofsoort, ook van deze soort ligt de kostprijs laag. Het materiaal is aan de ene kant erg buigbaar, maar kan brokkelen bij hoge temperaturen.

PC is transparant, is bestand tegen invloeden van buitenaf en hoge temperaturen en slecht bestand tegen chemicaliën. 

ABS wordt veel gebruikt voor behuizingen in alle soorten en maten voor consumentengebruik. Door de stijfheid, impactbestendigheid en lage krimp is ABS kunststof ideaal om te gebruiken in diverse soorten industrieën. 

POM wordt veel gebruikt als materiaal voor lagers omdat het een goede weerstand tegen chemicaliën biedt.  

PA wordt eigenlijk nylon genoemd. Hier bestaan diverse varianten in, met elk andere eigenschappen. De ene soort is beter bestand tegen chemicaliën dan de andere soort. Deze soort wordt veel gebruikt voor industriële onderdelen. 

Kosten van kunststof spuitgieten

Ook wordt er uiteraard rekening gehouden met kosten bij het proces van kunststof spuitgieten. Dit kan te maken hebben met diverse eigenschappen, zoals hoe een mal eruit moet komen te zien, of een mal moet voldoen aan bepaalde technische eisen, zoals bestendigheid tegen vocht of chemicaliën en dergelijke. PP of HDPE zijn kunststofsoorten die een lage kostprijs hebben, maar daardoor ook kwalitatief minder hoogwaardig zijn. Dit is een afweging die vooraf aan het proces al gemaakt dient te worden. Bedenk van tevoren dus goed welk materiaal breed voorhanden is indien er later extra materiaal bijgekocht moet worden, als er onverhoopt te weinig voorhanden is. Zo zorg je ervoor dat de klus optimaal geklaard kan worden.