Home Bouw Kunststof reinigen? De do’s en don’ts

Kunststof reinigen? De do’s en don’ts

kunststof reinigen

Er zijn kunststoffen in allerlei vormen, soorten en maten. Een van de fijne aspecten van kunststof is dat het lang meegaat, en dat het in de regel weinig gevoelig is voor vuil. Maar dat betekent zeker niet dat kunststof nooit schoongemaakt moet worden! Of het nu gaat om de koelkast in huis of om zeer precies gereguleerde omstandigheden in het lab, het is de moeite waard om je eens te verdiepen in hoe kunststof reinigen in zijn werk gaat.

Niet dat het kunststof reinigen moeilijk hoeft te zijn – juist niet. Vaak is het een kwestie van het gebruik van de juiste middelen en de juiste technieken. Wat moet je wel doen, en wat moet je juist niet doen?

Do: Kies het juiste schoonmaakmiddel

Bij kunststof schoonmaken geldt altijd: het is mogelijk, maar je moet wel het juiste schoonmaakmiddel inzetten. Om een klein voorbeeldje te noemen: veel raamkozijnen van plastic zijn uit zichzelf stof- en vuilwerend. Met water en een zachte spons kun je het vaak prachtig schoonkrijgen. Zou je echter overstappen op schuurmiddel, dan kun je onherroepelijke schade veroorzaken aan het plastic. Of een ander voorbeeld: plexiglas is een type kunststof dat snel stof aantrekt. Daarvoor is dus juist meer nodig: een antistatische reiniger houdt het stof weg en houdt het plexiglas lang schoon.

Don’t: schurende of agressieve middelen

In de meeste gevallen zijn plastic oppervlakten zo gemaakt, dat ze eenvoudig gereinigd kunnen worden. Dat wil zeggen: gladde oppervlaktes zonder reliëf, die weinig vuil vasthouden. Toch kan het gebeuren dat bijvoorbeeld de kozijnen verontreinigd raken. Dan is het misschien aantrekkelijk om te opteren voor felle middelen: azijn, schuurmiddel, of agressieve schoonmaakmiddelen. Maar bij veel soorten kunststof werkt dat averechts! Wil je een schoon huis? Probeer het altijd eerst met water en eventueel een gewoon huishoudschoonmaakmiddel, en wees voorzichtig met grof geschut.

Do: Laten reinigen

Wil je zorgen dat kunststof onderdelen of objecten goed worden schoongemaakt, bijvoorbeeld omdat ze aan industriële standaarden van hygiëne moeten voldoen? Dan is het goed om te weten dat er professionele bedrijven zijn die bijvoorbeeld kunststof pallets of andere onderdelen kunnen reinigen.

Schoon plastic: zo goed als nieuw

Plastic gebruiksobjecten zijn er in het algemeen voor gemaakt om lang mee te gaan. Als je ze goed schoonhoudt, lukt dat ook! Kies de juiste schoonmaakmiddelen, afhankelijk van het soort plastic dat je schoon wil maken, en het kan zo een leven meegaan.