Home Duurzaamheid Wat is een goede isolatiewaarde voor mijn vlizotrap?

Wat is een goede isolatiewaarde voor mijn vlizotrap?

isolatiewaarde vlizotrap

Door de grote variatie in vlizotrappen, is een juiste keuze lastig. Ze lijken allemaal op elkaar en hebben slechts kleine afwijkingen. De meeste verschillen zitten in het materiaal, de leuning, beschermvoetjes en de afwerking van het trapgat. Daarnaast is isolatie een belangrijke waarde. Hieronder is te lezen wat deze waarde is en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een vlizotrap voor jouw situatie.

Hoe wordt de isolatiewaarde van een vlizotrap weergegeven?

Isolatie wordt altijd aangegeven in W/m²K. Dit wil zeggen de hoeveelheid warmte (Watt) die door de vierkante meter luik verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graat Kelvin (K).

Wat is een normale W/m²K waarde?

Voor een vlizotrap is 1,20 W/m²K neutraal. Alles erboven is een minder goede isolatie en dus meer warmte verlies, alles eronder is betere isolatie en dus minder warmte verlies.

Welke waarde past bij mijn situatie?

De locatie van de vlizotrap is uiteraard van grote invloed op hoe goed de isolatie van je vlizotrap moet zijn.

In een woning, als toegang tot zolder

Dit is een situatie waarbij je niet wilt dat de warme lucht naar zolder verdwijnt uiteraard. Het plaatsen van een goed geïsoleerde vlizotrap zorgt voor een daling in je energiekosten.

Zoals eerder genoemd is 1,20 W/m²K neutraal. Hoe lager de W/m²K waarde is hoe beter te isolatie!

In een schuur of loods, als toegang tot een berging

Dit zijn locaties waar het over het algemeen niet zo heel warm is en waar de temperatuur ook geen invloed heeft op de keuze van een vlizotrap. Goed geïsoleerde vlizotrappen zijn in vele gevallen duurder, dus kijk voor dit soort locaties zeker naar een vlizotrap met een W/m²K waarde boven de 1,20.

We hopen dat je zo een beter beeld hebt gekregen over de isolatie van vlizotrappen en dat je nu een goed overwogen keuze kunt maken.