Home Duurzaamheid Isolatiewaarde van kozijnen: welk materiaal isoleert het best?

Isolatiewaarde van kozijnen: welk materiaal isoleert het best?

isolatiewaarde van kozijnen

Als je je wilt verdiepen in het isoleren van je kozijnen om dat je een duurzamere woning wilt dan is het natuurlijk fijn om je zo goed mogelijk te laten informeren wat nou het beste materiaal is hiervoor. Hier worden enkele materialen zoals bijvoorbeeld kunststof kozijnen wat meer toegelicht.

Houten kozijnen

De meeste kozijnen, in ieder geval in Nederland, worden gemaakt van kunststof, aluminium of hout. Verreweg de meeste kozijnen zijn van hout gemaakt in nederland deze worden namelijk al sinds de 16e eeuw gebruikt in de bouw van woningen. Naast dat het materiaal erg stevig is isoleert het ook nog een goed je huis. Hout kan namelijk geen warmte of kou doorgeven van binnen naar buiten of natuurlijk andersom. Kies je voor houten kozijn dan is het wel belangrijk dat je goed kijkt wel glas daar bij past. Let bij het glas altijd goed op de u-waarde. Hoe dichter bij de nul dit getal licht hoe beter het glas je huis zal isoleren.

Aluminium kozijnen

Waar hout veel bij woonhuizen wordt gebruikt wordt aluminium veel meer gebruikt bij bijvoorbeeld kantoren of openbare ruimten. Aluminium kozijnen geven vaak een wat zakelijker en moderne sfeer af. Kantoren of openbare ruimten hebben vaak ook grotere ramen dan reguliere woningen en het is bij aluminium makkelijker om van een stuk een groot raam of deur te maken. Aluminium geeft wel heel erg kou en warmte door en bij een koude nacht kan er condens aan de binnenkant van je ramen optreden. Tegenwoordig is daar wel iets op gevonden namelijk een thermische onderbreking hierdoor zal minder snel condens optreden. Hetzelfde als bij hout geldt weer dat goed glas ook erg belangrijk is.

Kunststof kozijnen

Een steeds populairder wordend materiaal is kunststof en wordt vaak gebruikt als een woning wordt gerenoveerd. De esthetische waarde van kunststof is namelijk heel erg veranderd de afgelopen jaren en het ziet er inmiddels veel beter uit dan voorheen. Ze gaan inmiddels zelfs in de richting van houten kozijnen qua handigheid en aantrekkelijkheid. Ze zien er dus niet meer zo plastic achtig uit. In deze kozijnen zitten zogeheten luchtkamers die de isolatie van deze kozijn erg verbeteren. Daarom zijn kunststof kozijnen ook zeker een goede optie als je zoekt naar kozijnen met een goede isolatiewaarde.