Home Bouw Isolatie onder vloerverwarming: is dat nodig?

Isolatie onder vloerverwarming: is dat nodig?

Isolatie onder vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt niet alleen voor heerlijke warme voeten, ook is het een zeer effectieve en zuinige manier om je huis te verwarmen. Vloerverwarming zorgt er namelijk voor dat de gehele ruimte gelijkmatig wordt opgewarmd en doordat de warmte opstijgt, verwarmt deze vorm van verwarming niet enkel de vloer maar de gehele kamer. Vervolgens rijst dan vaak de vraag: heb ik ook isolatie nodig onder mijn vloerverwarming? Het korte en goede antwoord is een volmondig ja! In dit artikel leggen we je voor eens en voor altijd uit waarom, dus lees snel verder!

Efficiënt gebruik maken van uw vloerverwarming

Wanneer je een vloerverwarming hebt laten aanleggen is het natuurlijk wel zaak dat je daarmee dan ook verwarmt wat je wil verwarmen. Het is zonde van de warmte en daarmee van je geld als je de grond of de kruipruimte onder de vloerverwarming aan het verwarmen bent. De vloerverwarming zal dan overuren gaan draaien waardoor je onnodig aan het stoken bent. Door vloerisolatie aan te brengen onder de vloerverwarming zorg je ervoor dat je de warmte als het ware de juiste richting op stuurt. Naar boven dus. En dat is niet alleen lekker voor je voeten, maar ook goed voor de portemonnee en belangrijk voor het milieu!

Nog meer besparen met isolatie

Vloerverwarming wordt nog al eens gezien als een soort luxe verwarming. Maar los van het feit dat het natuurlijk ook erg luxe aanvoelt om heerlijk warme vloeren in je huis te hebben, is een vloerverwarming ook gewoon een slimme investering. Een slimme investering omdat vloerverwarming een zeer efficiënte manier van verwarmen is die dus ook zorgt voor de nodige kostenbesparingen op de energierekening. Het aanbrengen van een laag isolatie onder de vloerverwarming zorgt ervoor dat deze besparingen nog vele malen interessanter worden. Zoals gezegd zorgt de isolatie ervoor dat alle warmte naar boven gestuurd wordt, en er geen onnodige delen van het huis, zoals de kruipruimte, verwarmt worden door de vloerverwarming. Kun je met vloerverwarming een energiebesparing van rond de 5% verwachten ten opzichte van traditionele verwarmingsmethoden, loopt die besparing door het aanbrengen van isolatie vaak wel tot 20% op. Je zou dus kunnen stellen dat isolatie onder je vloerverwarming een onmisbaar onderdeel van jouw vloerverwarming is!

Waar moet de isolatie dan aangebracht worden?

Om de vloerverwarming zo goed mogelijk te isoleren is het zaak het isolatiemateriaal zo direct mogelijk onder de vloerverwarming aan te brengen. Alleen dan ben je ervan verzekerd dat er geen ongebruikte ruimte verwarmd wordt en dus dat je vloerverwarming zo efficiënt mogelijk aan het verwarmen is. Er zijn verschillende methoden om de vloerverwarming goed te isoleren, waarbij het een en ander afhankelijk is van de vloerverwarming die je hebt laten aanleggen of gaat laten aanleggen en de ruimte die er is onder de vloerverwarming. Het isoleren van de vloerverwarming kan bijvoorbeeld met isolatieplaten of isolatiefolie. Het is wel aan te raden dergelijke isolatie aan te laten brengen door een specialist. Aangezien de verwarming en de isolatie onder de vloer zitten, is het op een later moment namelijk niet meer gemakkelijk waar te nemen of de vloerverwarming goed geïsoleerd is.