Het is mogelijk om financiering te krijgen voor een kavel. De meeste hypotheekverstrekkers verstrekken speciale hypotheken voor kavels. Wanneer je je goed voorbereid, is het verkrijgen van een zelfbouw hypotheek niet ingewikkeld. Wil je de hypotheek berekenen? Dan zijn er wel enkele zaken om rekening mee te houden voordat je de aanvraag doet. Hieronder lees je over de mogelijkheden en de stappen die je dient te nemen.
Met welke kosten heb je zoal te maken?
Het is natuurlijk mogelijk om een hypotheek te nemen op een huis dat nog niet is gebouwd. Wil je echter een hypotheek afsluiten voor een huis dat je zelf wilt bouwen, dan moet je wel enkele zaken voorbereiden. Bij het zelf bouwen van een huis komen er verschillende kosten bij kijken, niet alleen het bouwen zelf, maar ook de kosten voor het aanvragen van een vergunning en het aansluiten van bijvoorbeeld gas, water en licht. De kosten zijn onderverdeeld in planningskosten en stichtingskosten.
Wat zijn de geplande kosten?
De planningskosten omvatten alle kosten die gemaakt worden vóór de start van de bouw. Het gaat in feite om de voorbereidingskosten. Je betaalt voor deze plannen voordat je een hypotheek afsluit met je eigen geld. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor het aanvragen van een bouwvergunning.
Wat houdt stichtingskosten in?
Pas nadat je de koopovereenkomst hebt getekend, kun je zelf een hypotheek aanvragen. Hierdoor betaal je snel alle kosten voor het realiseren van de woning. De totale kosten worden ook wel de stichtingskosten genoemd. Stichtingskosten zijn onder te verdelen in drie soorten kosten:
- Grondkosten: grondprijs en eigendomsoverdrachtskosten
- Bouwkosten: de kosten van de aannemer
- Bijkomende vergoedingen: hieronder vallen diverse kostenposten, waaronder aansluitvergoedingen voor gas, water en licht.
Zelfbouw hypotheek
Om te beoordelen of je de gewenste hypotheek krijgt, kijkt de bank naar twee dingen. Allereerst kijkt de bank naar jouw persoonlijke situatie: Is je financiële situatie voldoende om de lening terug te betalen? De bank verstrekt namelijk geen hypotheek voor een woning die dat helemaal niet waard is. Ten tweede kijken zij naar de woningwaarde van je hypotheekaanvraag. Dit dient de taxateur te bepalen aan de hand van de bouwtekeningen en de koopovereenkomst.
Je dient eerst alles rond te hebben
Je voelt het al aankomen, je moet alle afspraken rond de bouw van het huis rond hebben voordat je een hypotheek kunt aanvragen. Of je nu een bestaand huis koopt, een nieuw huis of van plan bent om je eigen huis te bouwen. In alle gevallen moet je enkele documenten overleggen om een hypotheek te krijgen. Controleer welke documenten je allemaal nodig hebt. Je kunt de hypotheek pas afsluiten na ondertekening van de koopovereenkomst (bron: Hypotheek24). Het geld in de hypotheek wordt gestort op de bouwdepot van de bank van je keuze. Met dit geld worden alle rekeningen betaald voor het realiseren van jouw droomhuis.