Home Interieur Hydrocultuur: wat is het en wat zijn de voordelen?

Hydrocultuur: wat is het en wat zijn de voordelen?

Hydrocultuur

Hydrocultuur? Wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Als je een plantenliefhebber bent weet je ongetwijfeld wat bovenstaande term betekent. Ben je dat echter niet, dan zullen wij hieronder uitleggen wat hydrocultuur is en wat de voordelen van het gebruik ervan zijn.

Wat is hydrocultuur?

Planten die op hydrocultuur groeien, hebben wortels die het best gedijen bij contact met water. Ze kunnen daardoor ook perfect gepoot worden in een bak met korrels van klei, waar veel water op gegoten kan worden. Doordat kleikorrels lang nat blijven, hoef je niet wekelijks water te geven aan deze planten. Wat ideaal is als je vaak vergeet om planten goed te verzorgen. Deze hoef je dus niet erg veel aandacht te geven, al willen ze dus wel graag drie a vier wekelijks een forse slok water in de pot hebben om er weer even tegenaan te kunnen.

Een plant die je koopt in een potje in de winkel, noem je een plant die gepoot is in grondcultuur. Deze zit met de wortels in aarde. Als deze planten continu met de wortels in het water staan, gaan ze vaak rotten.

Om dit te voorkomen proberen kwekers vaak om kamerplanten die erg populair zijn bij de consument om te toveren en te trainen om toch te kunnen gedijen in hydrocultuur en dus veel meer water kunnen verdragen. Hier moet de plant echt aan wennen en de kweker moet de plant als het ware trainen om te kunnen veranderen in een hydrocultuur plant. In de webshop van 123planten vind je een ruim aanbod mooie planten die geschikt zijn om op water te staan.

Voordelen hydrocultuur

Het grootste voordeel is dat je een plant in hydrocultuur heel weinig water hoeft te geven, vaak is een flinke plons water per drie weken voldoende om weer even vooruit te kunnen. Vaak zit er ook een watermeter bij, waardoor je in een oogopslag kunt zien hoeveel water er gegeven dient te worden. Ideaal dus voor mensen die niet over groene vingers beschikken. Het tweede voordeel is dat er minder goed ziektes kunnen ontstaan in planten in hydrocultuur. Door de kleikorrels is er minder mogelijkheid tot het ontstaan van ziektes en vliegen die hun eitjes in de potgrond willen leggen.

Prijs hydrocultuur planten

De meeste hydrocultuurplanten zijn speciaal gekweekt om op water te staan. Maar er zijn ook een aantal hydrocultuurplanten die omgekweekt moeten worden van grondcultuur planten naar hydrocultuur plant. Deze planten zijn dan ook vaak een stukje duurder. Ook wordt er bij de plant vaak een watermeter geleverd zodat al snel duidelijk is hoeveel water de plant nodig heeft.