Home Duurzaamheid HR++ glas herkennen doe je zo

HR++ glas herkennen doe je zo

HR++ glas herkennen

In je huidige woning is het natuurlijk handig om af te vragen of je HR++ glas hebt of een ander soort. Je wilt dat je woning zo goed mogelijk is geïsoleerd, waaronder natuurlijk de ramen. Daarom is HR++ aan te raden. Het staat voor hoog rendement, dat bestaat uit isolerend dubbelglas. In dit artikel zul je alles lezen over hoe je HR++ glas kunt herkennen en waarom het een goede keuze zal zijn voor je ramen in je woning.

Waaruit bestaat HR++ glas?

Bij HR++ glas heb je twee glasplaten die bijvoorbeeld door een metalen kader aan de rand uit elkaar wordt gehouden. Om totale isolatie te garanderen, worden de randen van het glas afgesloten met een speciale kit. De ruimte tussen de glazen zelf wordt gevuld met edelgas en het is aan één zijde gecoat zodat het nog meer isoleert. Hierbij hoort ook een U-waarde, hoe lager deze is hoe beter de isolatie. Bij HR++ hoort een U-waarde van 1.2. De hoogste U-waarde is van standaard dubbel glas en ligt op 2.7.

Herkennen van HR++ glas

Het glas bestaat uit een onzichtbare metaalcoating aan de binnenkant van een van de glasbladen. Hiermee kun je aantonen of je HR++ hebt of niet. Het is de bedoeling dat je de vlam van een aansteker of de lamp van je smartphone op ongeveer vijf centimeter houdt. Als het goed is zie je nu vier vlammetjes in de weerspiegeling van je ruit. Wanneer je ziet dat de tweede of de derde vlam een iets afwijkende kleur heeft, ben je verzekerd van HR++ glas.

Metaalcoating

Het is ook belangrijk om de positie van de metaalcoating te bepalen. Hierbij kijk je naar welke van de vier vlammetjes een andere kleur heeft vanuit je woning. Is bijvoorbeeld de kleur van het tweede vlammetje anders dan de andere vlammetjes, dan zit de coating op de derde positie. Bij HR++ glas is het aan te raden om de coating op deze positie te plaatsen, in ieder geval zo dicht mogelijk bij te weerkaatsen straling van bijvoorbeeld de verwarming.