Home Tuin Houtopslag maken? Volg dit handige stappenplan

Houtopslag maken? Volg dit handige stappenplan

houtopslag maken

Door de stijgende gas- en energieprijzen is het hebben van een houtkachel en eigen hout een goede besparing. Je moet het haardhout wel ergens droog op kunnen slaan om het op de juiste manier te kunnen gebruiken, daar heb je een houtopslag voor nodig. Een houtopslag kun je eenvoudig zelf maken met het handige stappenplan hieronder.

Stap 1: plek kiezen

Kies een goede plek in de tuin om je houtopslag neer te gaan zetten. Het moet een plek zijn die uit de wind staat en niet in kan regenen. De voorkant kan het beste gericht naar het oosten staan om de weersomstandigheden het beste buiten de houtopslag te houden.

Stap 2: zelf maken of kant-en-klaar kopen?

Ga je de houtopslag zelf ontwerpen en maken of koop je deze kant-en-klaar in een bouwmarkt? Heb je bepaalde wensen op het gebied van een houtopslag, dan is de beste optie om zelf een houtopslag te maken. Je kunt dan zelf de grootte en materiaalkeuze kiezen. Ben je niet zo handig en heb je liever een ontwerp wat al bestaat en alleen maar in elkaar gezet hoeft te worden? Kies dan voor een variant die kant-en-klaar te kopen is.

Stap 3: grootte bepalen

Het is uiteraard belangrijk om de grootte te bepalen voor je houtopslag. Hoeveel ruimte heb je over en hoeveel ruimte wil je gaan gebruiken om je hout in op te slaan? Zorg ervoor dat je genoeg hout kwijt kunt om je zelf een tijdje te voorzien.

Stap 4: materiaalkeuze

Door zelf een bouwtekening te maken, weet je precies wat voor materialen je precies nodig hebt en hoe het uiteindelijke ontwerp eruit komt te zien. Ben je zelf niet zo handig met bouwtekeningen? Kijk dan online rond naar ontwerpen van een houtopslag. Kijk vervolgens rond naar de houtsoort die je wilt gaan gebruiken voor jouw houtopslag. Kies voor duurzaam hout en behandel het hout eerst nog extra voordat je het de grond inslaat, zodat de houten palen niet direct weg rotten.

Stap 5: bouwen

Vervolgens kun je gaan beginnen aan het bouwen van je eigen houtopslag. Met behulp van de gebruiksaanwijzing van de kant-en-klare versie of de bouwtekening van je eigen versie kun je er voor gaan zorgen dat je snel gebruik kunt gaan maken van haardhout uit je eigen houtopslag. Heb je het frame stevig in elkaar getimmerd? Dan kun je gaan beginnen aan de afwerking van je houtopslag.

Stap 6: afwerken

Plaats extra verstevigingen om de levensduur van de houtopslag te verlengen en zorg ervoor dat wind en regen je hout niet kunnen bereiken. Met vochtig hout is het namelijk erg lastig om je kachel aan te steken en brandend te houden.