Home Duurzaamheid Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

hoeveel zonnepanelen

Steeds vaker zien we dat mensen ervoor kiezen zonnepanelen op hun huis te laten plaatsen. Niet alleen omdat het een stuk duurzamer is en ten goede komt van het energielabel van het huis, maar ook omdat het simpelweg maandelijks tot wel enkele tientallen euro’s op je energierekening kan besparen. Wanneer jij je aan het oriënteren bent, dan is vaak de eerste vraag die wordt gesteld hoe duur of het laten plaatsen van zonnepanelen eigenlijk is. Uiteraard is dit volledig afhankelijk van het aantal zonnepanelen welke je laat plaatsen, maar ook de opbrengst per paneel. Er zijn namelijk verschillende panelen, waardoor het heel goed kan zijn, dat je van de één een stuk minder nodig hebt, dan van de ander. Om je een idee te geven hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Stroomverbruik

De allereerste vraag die bepaald hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt, is logischerwijs hoeveel stroom jij verbruikt. Waar het gemiddelde in Nederland op gemiddeld 3.500 kWh per jaar ligt, kan het heel goed zijn dat jij een stuk minder verbruikt. Waar de één dus met 8 zonnepanelen uit de voeten kan, is het voor de ander veel te weinig. Zo verbruikt een gemiddeld gezin met 2 personen 2.800 kWh per jaar en een gezin van 4 personen ruim 4.000 kWh per jaar. Afhankelijk van de hoeveelheid energie wat je verbruikt, is te bepalen hoeveel panelen je daadwerkelijk nodig hebt.

Grootte van het dak

Niet ieder dak is even groot om voldoende zonnepanelen op te plaatsen om volledig zelfvoorzienend te zijn. Gemiddeld zal je zo’n 15 to 30 vierkante meter nodig hebben voor het installeren van zonnepanelen. Uiteraard is het ook mede afhankelijk van de afmeting van de panelen zelf hoeveel of jij er daadwerkelijk op jouw dak kunt plaatsen.

Vermogen van de zonnepanelen

Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt en eventueel kunt plaatsen, kan ook worden bepaald hoeveel vermogen een zonnepaneel moet hebben om het stroomverbruik te kunnen dekken. Zonnepanelen zijn beschikbaar vanaf een opbrengst van 200 kWh tot ruim 350 kWh per jaar. Je kunt dus aan de hand van het aantal maximaal te plaatsen panelen samen met de capaciteit bepalen welke panelen je nodig hebt en hoeveel dit er zullen moeten zijn.

Conclusie

Zoals je ziet is er geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel panelen je nodig hebt. Deze keuze is mede afhankelijk van het jaarlijkse verbruik en ook voor welk vermogen je kiest. Hoe hoger de opbrengst per paneel, des te minder je er nodig zult hebben.