Home Bouw Hoe vind je de juiste sluitring?

Hoe vind je de juiste sluitring?

sluitring

Of je nu te maken hebt met een grote verbouwing of een klein doe-het-zelf project, het vinden van de juiste materialen en onderdelen kan soms best lastig zijn. Zo geldt ook voor de sluitring, ook wel revet, onderlegring of rondel genoemd. Ook al zijn deze ringen slechts een paar millimeter groot, toch zijn ze onmisbaar. Zo zorgen ze onder meer voor een verspreiding van de drukkracht en voorkomen ze dat voorwerpen niet beschadigd raken, voorwerpen niet vervormen en moeren of bouten niet lostrillen. Hoe je de correcte sluitring vindt, dat lees je hier.

Waarvoor wil je de sluitring gebruiken?

Voordat je kunt bepalen welke sluitring de juiste is, is het allereerst belangrijk dat je concreet hebt voor wat en waar je de ring wilt gebruiken. Zo is er namelijk flink wat verschil in materiaalsoort, diameter en dikte. Er zijn bijvoorbeeld sluitringen verkrijgbaar in aluminium, rubber en RVS met een dikte die kan variëren tussen de 0,5 en 10 millimeter en een diameter tussen de 3 en 42 millimeter. Ga je de sluitringen voor een buitenproject gebruiken, dan is het altijd verstandig om een ring van roestvast staal (RVS) te gebruiken. Sterkste in hun soort zijn de sluitringen van verzinkt staal.

Meten is weten

Welke afmeting sluitring je nodig hebt, is gemakkelijk te berekenen. Dit kun je doen door eerst de diameter van bout of moer (over de draad) op te meten en deze te vermenigvuldigen met twee. De diameter van de sluitring is namelijk steevast ongeveer twee keer de grootte van het gat dat de ring bevat. Echter hoef je bij de meeste bouwmarkten tegenwoordig niet meer te vermenigvuldigen en worden de sluitringen aangeduid met de letter M gevolgd door een cijfer. Het cijfer staat in dit geval voor het aantal millimeters van de diameter van de bout of moer. Sluitringen worden ook wel carrosserieringen genoemd.

Een sluitring in maat M6 is dus geschikt voor een bout met een doorsnede van om en nabij zes millimeter.

schroeven moeren en sluitringen

Vraag advies aan de specialist

Wil je toch liever voor safe gaan? Dan is het uiteraard ook goed mogelijk om hulp te vragen aan iemand die gespecialiseerd is in bevestigingsmaterialen. Zo is er in de bouwmarkt altijd wel een medewerker te vinden die je van advies kan voorzien bij het vinden van de juiste sluitringen, veerringen, bouten of moeren. Ook bij diverse online webshops kun je terecht voor deskundig advies. Bestel je jouw sluitringen liever via het internet? Ook dit is geen probleem. Tegenwoordig beschikken de meeste webshops namelijk over een chatfunctie waarbij je de medewerkers eenvoudig om advies kunt vragen.