Home Tuin Hoe maak je zelf een overkapping van hout?

Hoe maak je zelf een overkapping van hout?

overkapping van hout

Ben je van plan om een overkapping te gaan plaatsen? Dan zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat je er precies mee wilt. Wil je een houten carport maken, of juist het terras gaan overkappen? Ook kan het wellicht wenselijk zijn om een schuur aan de overkapping te maken. Al met al is het belangrijk om goed je doel voor ogen te hebben, zodat je hiermee de grootte van de overkapping kunt bepalen. Als je dit duidelijk hebt, ben je er echter nog niet. In dit blog bericht willen we je daarom stap voor stap uitleggen hoe je een overkapping in de tuin kunt maken.

Een bouwtekening volgen

Ga je beginnen met de bouw, maar heb je nog nooit een overkapping gemaakt? Dan is het aan te raden om een bouwtekening te volgen. Er zijn verschillende bouwtekeningen beschikbaar voor overkappingen of een houten carport. Hierin staat precies beschreven welke materialen je nodig hebt en hoe je de bouw stap voor stap moet realiseren. Daarnaast is het ook handig om een mooi design te kiezen. Zo hoef je niet zelf te gaan tekenen en weet je zeker dat de overkapping op een veilige manier gemaakt kan worden.

Staanders in de grond zetten

Als je vervolgens gaat beginnen met het bouwen van de overkapping, begin je altijd met staanders. Zit zijn lange palen die je verticaal in de grond gaat zetten. Deze geven een stevige basis voor de overkapping. Je kunt ervoor kiezen om deze inclusief of exclusief betonpoer te plaatsen. Deze dient minimaal 40 centimeter diep in de grond te zitten en steekt altijd 15 centimeter boven de grond uit. Zorg er uiteraard voor dat deze betonpoer waterpas staat. Vervolgens kun je het gat weer aanvullen met zand om de palen stevig te laten staan.

Dakliggers en zijwanden plaatsen

Nadat de staanders stevig in de grond staan, kun je de dakleggers gaan monteren. Hiervoor maak je onderscheid tussen dragende en dwarsbalken. Begin eerst met het monteren van de dragende balken, zodat de staanders direct met elkaar verbonden worden. Vervolgens ga je de dakliggers plaatsen en verbind je deze ook met de rest. Je hebt nu een mooi geraamte van de overkapping. Deze ga je vervolgens aanvullen met zijwanden. In eerste instantie ga je lichtere balken tussen de staanders plaatsen. Afhankelijk van de grootte van de overkapping, heb je ook meer of minder balken nodig. Zaag je balken op maat en monteer ze direct. Bij een zijwand voor een overkapping worden ongeveer 12 planken boven elkaar gestapeld. Uiteraard kan het meer of minder zijn in jouw bouwtekening.

Een nieuwe vloer plaatsen

Als je een overkapping of houten carport gaat maken, kan het wenselijk zijn om ook een vloer te leggen. Als je een nieuwe vloer wilt leggen, is het verstandig om te kijken waar je hem voor gebruikt. Ga je enkel je auto parkeren onder de carport? Dan hoef je natuurlijk geen mooie houten vloer te leggen. Bij een overkapping kan dit wel wenselijk zijn!