Home Tuin Hoe krijg je jouw tuin onderhoudsvrij?

Hoe krijg je jouw tuin onderhoudsvrij?

tuin onderhoudsvrij

Het hebben van een achtertuin vinden de meeste van ons iets aangenaams, alleen dat onderhoud, dat is iets wat een hoop mensen minder prettig vinden. We hebben het druk. Of we hebben een gezin en willen dat de kinderen vrijuit kunnen spelen buiten en dat gaat het beste in een onderhoudsvrije tuin. Maar hoe creëer je dat nu precies, een onderhoudsvrije tuin? In dit artikel nemen we het met je door.

Onderhoudsvrije tuin? Ideaal!

Wat is een onderhoudsvrije tuin en bestaat dat eigenlijk wel? Om je tuin vrijwel onderhoudsvrij te houden kun je kiezen voor het deels betegelen van de achtertuin, met mooie afwerkingen van hout of grind aan de zijranden. Zorg dat je grote tuintegels neemt in dat geval, deze hebben minder naden en dus minder onkruid. Het enige nadeel is dat grote tuintegels behoorlijk zwaar kunnen zijn.

Combinaties van tuintegels, houtenvlonders, en kunstgras zijn in vele stijlen en variaties te maken, waardoor je tuin een speels en zelfs groen effect kan krijgen.

Meer groen in je tuin? Ontdek kunstgras!

Wie nu direct denkt dat kunstgras een tikkeltje plasticachtig is heeft het mis. Kunstgrasmatten zijn tegenwoordig erg natuurgetrouw en zijn op het eerste gezicht soms bijna niet van echt gras te onderscheiden. Wanneer je voor een kunstgrasgazon kiest ervaar je alsnog een groenbeleving in je tuin, maar dan een onderhoudsvrije.

De huidige generatie kunstgrassen zijn in vele soorten verkrijgbaar en zijn al dan niet met zand te bestrooien. Het is maar net waar je voor kiest. Wil je kunstgras kopen, laat het dan altijd leggen door de leverancier (of een derde partij). Men verkijkt zich namelijk nog wel eens op het leggen van kunstgras. Het is de bedoeling dat het kunstgrasgazon er zo strak mogelijk bijligt voor een natuurgetrouw effect. Hobbels en oneffenheden verstoren dit beeld. Daarnaast kan het zijn dat jouw kunstgrasmat tegen een stootje moet kunnen. Gaan jullie kinderen bijvoorbeeld spelen op de kunstgrasmat, hetzij voetballen of spelen op speeltoestellen, dan moet je kunstgrasmat wel iets kunnen hebben en niet te snel slijten. Bespreek jouw vereisten daarom met de leverancier voordat je een beslissing maakt.

Groen kunstgras, of toch een andere kleur?

Gras is groen. Toch? Nou, dit geldt lang niet altijd voor kunstgras! Kunstgras is namelijk in meerdere kleuren verkrijgbaar die je niet direct zou verwachten. Zo is er de keuze uit rood, blauw, oranje, blauw en grijs kunstgras bijvoorbeeld. Met gekleurd kunstgras kun je leuke dingen doen, zoals een speelveld met verschillende gekleurde vlakken maken. Of juist een designhoekje creëren in jouw tuin, zoals bij de zithoek onder een overkapping. Daar waar je een leuk gekleurd tapijt verwacht -dit kan ook op het balkon zijn- daar kun je perfect kiezen voor gekleurd kunstgras. En wist je dat zelfs binnenshuis, meestal in designwoningen of professionele werkruimtes, ook wel eens gekozen wordt voor een opvallend stukje gekleurd kunstgras?

Welk kunstgras je ook kiest, zorg dat het geschikt is voor de juiste activiteiten die je voor ogen hebt, in dat geval heb je er jaren plezier van.