Home Bouw Hoe kies je de juiste oprijplaat?

Hoe kies je de juiste oprijplaat?

oprijplaat

Oprijplaten zijn noodzakelijk voor het vervoer van bijvoorbeeld machines en motorvoertuigen. Daar waar een heftruck, graafmachine of bijvoorbeeld een crossmotor vervoerd moet worden, zijn oprijplaten nodig. Hoe komt het voertuig of de machine anders vanaf grondniveau op een oplegger of een aanhangwagen? Maar ook voor het laden en lossen van goederen kunnen oprijplaten, die de brug vormen tussen de aanhangwagen en de grond, zeer noodzakelijk zijn. Wie zomaar dacht oprijplaten te kunnen bestellen kan het beste even doorlezen: ook voor oprijplaten geldt dat je echt de juiste exemplaren moet kopen voor hetgeen je ze wilt gaan gebruiken. Je moet er immers niet aan denken dat de graafmachine door de oprijplaten zakt, of dat jij -als lader- en losser- wegglijdt van de oprijplaten. Kortom, waar let je op bij het kopen van oprijplaten?

Juiste oprijplaten kopen

Welke factoren zijn van belang om te komen tot de juiste oprijplaat?

  • Gewicht: het gewicht van het voertuig wat verplaatst dient te worden over de oprijplaat, is een belangrijke en mede bepalende factor bij het kiezen van oprijplaten. Oprijplaten dienen uiteraard stevig genoeg te zijn om het gewicht van het voertuig te dragen.
  • Wielbasis: de wielbasis van het voertuig moet worden gemeten om ervoor te zorgen dat de oprijplaten passen onder de wielen van het voertuig.
  • Profiel: oprijplaten zijn verkrijgbaar in verschillende profielen, denk aan vlak, gebogen of verhoogd. Het profiel van de oprijplaten wordt gekozen op basis van de omstandigheden, zoals oprijden in gladde of blubber achtige situaties – dit is noodzakelijk voor de grip van het voertuig in schuine positie.
  • Materiaal: oprijplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals aluminium, kunststof of hout. Hier geldt dat de kracht van het materiaal doorslaggevend is. Daarbij zijn aluminium oprijplaten het meest voorkomend.
  • Prijs: de kosten van oprijplaten kunnen behoorlijk uiteenlopen, afhankelijk van het gekozen materiaal, de grootte, het profiel en de gebruiksomstandigheden. Dit is dus iets om rekening mee te houden.

Oprijplaten bestellen

Met de hierboven beschreven aandachtspunten in gedachten is het alweer iets gemakkelijker om de juiste oprijplaten te bestellen bij de leverancier. Meestal vindt de bestelling online plaats. Vanzelfsprekend tref je bij de productgroepen altijd de exacte specificaties aan. Let hierop bij de bestelling; zijn de oprijplaten allereerst geschikt voor het exacte gewicht van het zwaarste voertuig wat er overheen zal rijden? Dit is echt cruciaal! Zorg dus dat je het precieze gewicht weet van het zwaarste voertuig wat zijn doorgang vindt over de oprijplaten en daarbij voorzien is van het juiste profiel en de juiste breedte!

Tot slot

Bij twijfel is het van belang om contact op te nemen met de leverancier: schroom niet om je deskundig te laten adviseren over je aankoop. De leverancier kent het klappen van de zweep en weet exact in welke situatie een specifieke oprijplaat de allerbeste keuze is.