Home Zelf bouwen Hoe breng je zwelband aan?

Hoe breng je zwelband aan?

zwelband bij de voordeur

Fijn, je hebt het juiste voegband in huis om bijvoorbeeld de kier tussen je buitenmuur en het kozijn te vullen. En nu… Hoe doe je dat eigenlijk? Misschien heb je hier nog helemaal niet over nagedacht. Geen probleem, we leggen je graag uit hoe je het zwelband in een voeg krijgt.

De eerste stap is het kijken naar de benodigdheden. De juiste tips en tricks zijn natuurlijk belangrijk, maar professionele producten kunnen ook niet ontbreken.

Benodigdheden

  • Voegband
  • Handstoffer
  • Plamuurmes
  • Stanleymes

Het aanbrengen van de zwelband

Nu je alle noodzakelijke producten verzameld hebt, is het aanbrengen de volgende stap. De stappen zijn relatief simpel, maar je moet de kleine extraatjes maar net weten.

Stap 1. Het stof- en vuilvrije maken van de ondergrond

Voegband heeft een plakrand. Door zoveel mogelijk stof en vuil te verwijderen plakt deze plakrand echt op de ondergrond en niet op de viezigheid. De ondergrond kan je reinigen met behulp van de eerder genoemde handstoffer. Als je een niet zuigende ondergrond hebt zoals een kozijn, dan kan je het nog schoonmaken met een cleaner of water. Hiermee verwijder je eventuele vetresten.

Stap 2. Het prepareren van je voegband

Pak je rol voegband er maar bij. De rol kan je lossnijden met behulp van je Stanleymes. Verwijder vervolgens de schutfolie van de rol. Vervolgens wil je het zwelband op de juiste manier voorbereiden. Als je de rol uitrolt, zie je dat het eerste stuk voegband dunner is. Hierom moet je de eerste ca 10 cm van de rol afsnijden.

Stap 3. Voegband in de voeg zetten

Ga je een verticale voeg vullen? Begin dan onderaan met het vullen. Zorg ervoor de plakstrip aan de vlakste kant zit. Hier heeft het de meeste hechting. Het voegband zet na het aanbrengen uit. Het zal daardoor de hobbeligere kant volledig opvullen.

Druk de band rustig van boven naar beneden in de voeg. Druk het vervolgens naar de juiste diepte met je plamuurmes. Heb je een hele diepe voeg? Dan kan je een plakbandje plakken op je plamuurmes. Zo druk je het compriband constant op dezelfde diepte in de voeg. Nadat het zwelband geplaatst is kan je je plamuurmes gebruiken om het extra aan te drukken.

Extra tip, heb je ook horizontale voegen? Zet dan als eerst de verticale voegen en vervolgens de horizontale. Dit doe je zoals je ziet in afbeelding hieronder. Snijd de horizontale banden vervolgens af op de juiste lengtes en plaats het in de voeg. Druk het stevig tegen het band dat verticaal zit aan. Door op deze manier te werk te gaan, kan eventueel vocht altijd naar beneden stromen en blijft het niet op je zwelband liggen.

zwelband aanbrengen