Home Interieur Handige tips bij het inrichten van de badkamer

Handige tips bij het inrichten van de badkamer

badkamermeubel

Wanneer je een nieuwe badkamer gaat uitzoeken dan zijn er veel beslissingen om te nemen. Welke tegels op de muren, welke tegels op de vloer. Een bad of een douche, of allebei? En waar bergen we de spullen op? Met deze koopgids willen we je op weg helpen bij het samenstellen van jouw nieuwe droombadkamer.

Bad of douche?

Of je in je badkamer een bad of een douche of allebei wilt is natuurlijk een persoonlijke keuze. Ook speelt de beschikbare ruimte natuurlijk een rol. Bedenk dat een bad veel meer water kost dan een douche, zeker als je het advies van maximaal 5 minuten douchen in acht neemt. Aan de andere kant is een bad handig als je kleine kinderen hebt of als je het lekker vindt om te ontspannen. Als je kiest voor een douche kies dan voor een waterbesparende douche.

Opbergruimte

Om genoeg opbergruimte te hebben in de badkamer is een kolomkast handig. Hierin berg je bijvoorbeeld handdoeken, badlakens en toiletspullen op. Wil je ook een medicijnkastje, let er dan op dat je dit kunt afsluiten of dat het wat hoger is geplaatst als je jonge kinderen hebt. Met een wastafelmeubel kun je de afvoer van de wastafel meteen netjes wegwerken.

Wat komt er op de vloer en tegen de wanden?

In een badkamer zijn tegels natuurlijk het meest praktisch. Kies voor de vloer altijd ruwe tegels. Zo voorkom je dat je uitglijdt als je uit bad of onder de douche vandaan stapt. Op de muren kun je natuurlijk wel gladde tegels zetten. Die zijn vaak net wat makkelijker schoon te maken. Kies voor rustige kleuren waar je de komende tientallen jaren zonder ergernis tegenaan wilt kijken. Een modekleur kiezen heeft als nadeel dat de kans groot is dat je daar na twee jaar op uitgekeken bent. Voor de vloer kun je overigens ook een andere keuze maken. Er is zelfs laminaat dat geschikt is voor badkamers. Ook vloerverwarming is mogelijk.

Verlichting

In een badkamer wordt speciale waterbestendige ‘natte cel’ verlichting aanbevolen. Maar als je een aparte douchecabine gebruikt en de verlichting niet nat wordt tijdens het douchen dan is dat natuurlijk niet nodig. Een apart lampje boven de badkamerspiegel kan handig zijn als je je daar ook scheert of opmaakt. Laat elektra in de badkamer altijd door een elektricien aanleggen. Er mag onder geen voorwaarde kortsluiting ontstaan want dat is in een vochtige omgeving levensgevaarlijk.