Home Tuin Gras maaien: vanaf en tot wanneer?

Gras maaien: vanaf en tot wanneer?

wanneer gras maaien

Heb jij een prachtige grasmat in de tuin en wil je dit graag ook zo houden? Dan zal je gazon het nodige onderhoud nodig hebben. Niet alleen het maaien is van essentieel belang, maar ook overig onderhoud dient met enige regelmaat te worden uitgevoerd. Omdat het een stuk meer werk is dan veel mensen op voorhand zouden denken, hebben we een aantal praktische tips voor je, die je hierbij kunnen helpen. Tevens geven we je ook antwoord op de vraag wanneer je gras moet maaien en waar je vervolgens op moet letten.

Het belang van gras maaien

De voornaamste reden waar het maaien van gras belangrijk is, dat is natuurlijk omdat het anders te lang wordt. Gezien het feit gras natuurlijk leeft, zal het vooral door veel zon extra snel groeien. Door het gras te maaien, zorg je ervoor dat het dikke gras ruimte kan maken voor de jonge grassprieten, waardoor je dus ook goedgevulde mat krijgt en de kans op kale plekken afneemt.

Hoelang moet je het gras maaien?

Het is belangrijk om het gras niet te kort te maaien. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat het gras sneller kan verbranden door de zon. Logisch, want er is veel minder bescherming, waardoor het gras ontzettend kwetsbaar is. Je kunt dus beter een keer vaker je gras moeten maaien, dan dat je ervoor kiest het gras ontzettend kort te maaien, want daar krijg je achteraf spijt van. De ideale lengte voor het gras is zo ongeveer 3 tot 4 centimeter. houd er wel rekening mee, dat wanneer het siergras betreft het gerust richting de 3 centimeter kort gemaaid mag worden en wanneer er veel op wordt gespeeld of gelopen is 4 centimeter een betere keuze.

Wanneer en hoe vaak maai je het gras?

Gemiddeld moet je er rekening mee houden dat je het gras in het voorjaar zo ongeveer iedere twee weken zal moeten maaien. Gezien het weer nog niet dusdanig is, hoeft het nog niet zo vaak. Naarmate de tijd vordert en de zon begint door te breken, zal je in lente al snel merken dat eens per twee weken niet meer voldoende is. Je zult dan met anderhalve week het gras al moeten maaien. Wanneer het zomer is, dan groeit het gras op z’n hardst en mag je zelfs tot wel twee keer per week maaien. De frequentie bouw je uiteraard naarmate de zomer voorbij is en we naar de herfst en winter gaan weer op dezelfde manier af als dat je ermee bent begonnen. Wil jij zo weinig mogelijk onderhoud aan je gazon hebben? Overweeg dan een robotmaaier. Lees dit artikel voor meer informatie over het inzetten van een robotgrasmaaier om je gazon goed te onderhouden.