Home Duurzaamheid Glaswol isolatie: de voordelen en nadelen op een rij

Glaswol isolatie: de voordelen en nadelen op een rij

Glaswol isolatie

Als je weleens een huis hebt gerenoveerd of compleet verbouwd, dan heb je zeker weleens van glaswol isolatie gehoord. Glaswol isolatie is onmisbaar als je voor goede isolatie in huis wilt zorgen. Deze isolatiesoort wordt binnenshuis het meeste gebruikt in de Nederlandse huishoudens. Hieronder de voordelen en nadelen van glaswol isolatie op een rij.

Wat is glaswol isolatie?

Glaswol is een veelgebruikte isolatiesoort in de bouw. Dit glaswol is opgebouwd uit gerecycled glas en zand en dit wordt geperst en gefabriceerd als platen afgeleverd. Deze platen kun je gebruiken als isolatie voor binnenmuren/wanden, tussen daken en onder vloeren als extra isolatie. Glaswol kan slecht tegen vocht en wordt daarom vrijwel alleen binnenshuis gebruikt om ervoor te zorgen dat de optimale isolatiewaarde wordt bereikt. Komen de glaswolplaten in contact met vocht, dan zal het de isolatiewaarde deels verliezen. Glaswol is waterafstotend, maar kan maar een zeer kleine hoeveelheid vocht hebben voordat het zijn isolatiewaarde kan verliezen. Je kunt glaswol isolatieplaten eenvoudig aanschaffen bij de meeste bouwmarkten bij jou in de regio.

Voordelen van glaswol isolatie

De voordelen van glaswol zijn onder andere de hoge isolatiewaarde, wat zorgt voor een verbeterd geïsoleerd huis en dus minder warmteverlies en lagere stookkosten. Tevens is glaswol redelijk goedkoop aan te schaffen en kun je jarenlang gebruik maken van glaswolplaten als isolatie in huis. Glaswol is zowel door een professional als door huiseigenaren zelf gemakkelijk te plaatsen. Dit isolatiemateriaal is makkelijk te snijden, te buigen en is ook nog eens brandwerend. Je kan er dus gemakkelijk zelf mee aan de slag en hoeft hier niet per se een professional uit de bouw voor in te huren.

Nadelen van glaswol isolatie

Er zitten echter ook nadelen aan het isoleren van je huis door middel van glaswol. Zo is het grootste nadeel toch wel de irriterende vezels die vrijkomen bij het snijden of plaatsen van glaswol als isolatie. Daarom wordt het altijd aangeraden om met glaswol isolatie aan de gang te gaan met handschoenen, lange mouwen en een lange broek. Ook een veiligheidsbril en stofmasker kan geen kwaad, zodat ook je ogen en luchtwegen beschermd zijn tegen de vezels die van de platen af kunnen komen. Als je goed voorbereid aan de slag gaat met het snijden en plaatsen van glaswol isolatie is er dan ook niets aan de hand en kun je het isoleren dus prima zelf doen. Dit scheelt je ook weer flink in de kosten.