Home Bouw Glas plaatsen? Dit moet je weten

Glas plaatsen? Dit moet je weten

glas plaatsen

Wil je glas gaan plaatsen? Dan weet je wellicht al dat dit iets voor vakmensen. Niet iedere doe-het-zelver kan het. Integendeel: wil je glas zelf gaan plaatsen, dan zul je dat secuur moeten doen. Glaszetters zijn niet voor niets professionals van beroep. Wat kunnen glaszetters precies? Waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we het je.

Wat doen glasplaatsers?

Mensen of bedrijven die glaszetten, hebben daar vaak al jarenlange ervaring mee. we hebben niet alleen de kennis, maar ook de juiste gereedschap in huis. Denk bijvoorbeeld aan glaszuigers, waarmee de glaszetter gebogen of plat glas heel nauwkeurig erin kan zetten. De glaszuigers van VIAVAC worden veel gebruikt door glasplaatsers. Vroeger liep de glaszetten met een houten hekje op zijn rug om een enkel raampje met stopverf weer vast te zetten. Tegenwoordig wordt dubbel glas van enorme afmeting zonder moeite vervoerd op een vrachtwagen. Met gespecialiseerde hijsapparatuur wordt het met glaszuigers zo naar de vijfde etage van een flat getild.

Kenniscentrum Glas

Een moderne glashandel of glaszetter moet van alle soorten en manieren van beglazen op de hoogte zijn. Dit is belangrijk want zo kan de glaszetter het glas in iedere situatie vakkundig en netjes plaatsen. In Nederland zijn hier verschillende cursussen voor te vinden, welke grotendeels door Kenniscentrum Glas wordt georganiseerd. Dit is een organisatie die in de vlakglasbranche zit en zich tot doel stelt om het niveau van het plaatsen van glas in Nederland te verhogen.

Eisen stellen aan glashandels of glaszetters

De manier waarop een glaszetter bij u een ruit plaatst is vastgelegd in de wettelijke normen. Dit geldt ook voor de beglazing van kozijnen, ramen, deuren en beglazen van gebouwen. De manier waarop het glas wordt geplaatst is dus een wettelijke manier van te werk gaan. Doet de glashandel of glaszetter het anders, dan kun je diegene hierop aanspreken dat de voorschriften nageleefd moeten worden. In deze normen is het uiteraard vastgesteld hoe de glashandel of glaszetter zich moet gedragen. Denk aan het netjes opruimen en als er iets met het glas is dan moet de glashandel of glaszetter weer van dienst zijn om het te probleem op te lossen.