Home Zelf bouwen Hoe kun je in glas boren?

Hoe kun je in glas boren?

glas boren

Mocht je een glas hebben en hier een gat in willen maken omdat je het voor wat dan ook wil gebruiken, dan kun je dat dus prima zelf. Het lijkt wellicht lastig, maar met een goede boor is het zeker mogelijk om een gat te boren. Benieuwd hoe je dit kan doen? Lees dan onderstaande tips!

Boren in glas, welke boor gebruik je?

Je kunt boren in glas, zonder dat je het glas beschadigt. Dit vereist wel enige precisie en je moet wel over een vaste hand beschikken. De vraag is ook; wil je in een glasplaat boren of bijvoorbeeld in een rond glas waar je later een bloemstuk of iets in wil maken.
Waar je dan allereerst rekening mee moet houden, is dat je hiervoor de juiste accu boormachine gebruikt. Boren in een muur of in hout is andere koek dan een gat boren in glas. Je gebruikt hiervoor dan ook een ander soort boor, namelijk een diamantboor. Dat is voor de kleinere gaten. Wil je grotere gaten maken, dan gebruik je hiervoor een gatenboor.

Veiligheid

Welke van de twee boren je ook gebruikt, het is sowieso goed om een veiligheidsbril te gebruiken, evenals werkhandschoenen. Net als het boren in metaal of in een muur geldt namelijk dat hierbij ook splinters vrij kunnen komen. Heb je alle voorzorgsmaatregelen genomen en kun je veilig aan het werk, dan is het tijd voor de volgende stap.

Locatie bepalen en boren maar

Het is nu tijd om te bepalen waar je dat gaatje of het gat wil boren. Plak daar een stuk schilders tape of andersoortig tape op. Pak nu de boor en zet deze heel voorzichtig op het stukje tape. Doe wel zo voorzichtig mogelijk en start met boren. Probeer zelf zo min mogelijk druk uit te oefenen, anders maak je het glas kapot. Een klein gat is makkelijker om te boren dan een groter gat. Een tip; maak eerst een gat in het hout en leg deze houten plaat op de glasplaat. Zo heb je een soort sjabloon.

Tijdens het boren kan het glas warm of heet worden. Zorg dat je het glas dan kunt afkoelen met water. Je moet de boor ook niet te snel laten draaien, het liefst met geduld en beleid. Maak na afloop het glas schoon met een vochtige doek en bij een groter oppervlak kun je de glassplinters opzuigen.