Home Bouw Geremde of ongeremde aanhanger: wat zijn de verschillen?

Geremde of ongeremde aanhanger: wat zijn de verschillen?

geremde of ongeremde aanhanger

Bij de aankoop van een nieuwe aanhanger heb je de keuze uit geremde en ongeremde aanhangwagens. Wat is het verschil? In welke situatie kies je voor een geremde aanhanger en wanneer juist voor een ongeremd model? Dit artikel vertelt je er meer over!

Houd er rekening mee dat er bij de aankoop van een aanhanger meer factoren zijn om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld ook aan het formaat van de aanhanger, de leeftijd van het model, de mogelijkheid om de aanhanger af te dekken of zelfs volledig af te sluiten, enzovoorts.

Verschil in maximale toegelaten massa

Een belangrijk verschil tussen een geremde en ongeremde aanhanger zit in de maximale toegelaten massa. Binnen Europa mag deze massa bij een ongeremde aanhanger niet boven de 750 kilogram uitkomen. Kies je voor een geremde aanhanger, dan mag de massa hiervan wel boven de 750 kilogram liggen. Onder de maximale toegelaten massa verstaan we de som van de lading en het eigen gewicht van de aanhangwagen. Houd er hierbij nog wel rekening mee, dat er niet aan iedere personenwagen een zware aanhanger mag worden gekoppeld.

Wettelijk vereisten verschillen bij aanhangers

Naast het verschil in de maximale toegelaten massa, zit er ook een verschil in de wettelijke vereisten die aan de aanhangers gesteld worden. Een geremde aanhangwagen heeft een eigen nummerplaat, doordat deze staat ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Bij een ongeremde aanhanger is dit niet het geval, waardoor deze van dezelfde nummerplaat moet zijn voorzien als de wagen waarbij deze hoort. Zorg er om deze reden altijd voor dat je een duplicaat van je eigen nummerbord bij de hand hebt, wanneer je met de aanhanger gaat rijden.

Verschil in model aanhangwagen

Tot slot zit er vaak een verschil in het model aanhangwagen. Een ongeremde aanhanger is vaak een motortrailer of bijvoorbeeld een bagagewagen met klep. Kies je voor een geremde aanhanger, dan zal dat een kleine koeltrailer zijn of bijvoorbeeld een dubbelas aanhangwagen.

Van plan om een nieuwe aanhanger aan te schaffen? Dan kies je natuurlijk voor het Nederlandse merk HAPERT. Dit merk is al jaren marktleider op het gebied van lichte aanhangwagens en staat bekend om de absolute topkwaliteit!