Home Zelf bouwen Gereedschapswand maken doe je zo

Gereedschapswand maken doe je zo

Gereedschapswand maken

Als je veel gereedschap hebt, dan is het fijn om overzicht te kunnen houden. Een schuur of een werkplaats kan daardoor vrij blijven om in te werken. Het opbergen van het meeste gereedschap kan het best aan een gereedschapswand. Dat is een constructie tegen de muur aan, waaraan verschillende soorten gereedschap kunnen worden opgehangen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan genoeg ruimte voor alle schroevendraaiers, hamers, zagen, sleutels en nog veel meer. Met een gereedschapswand hou je overzicht en kun je direct dat stuk gereedschap pakken dat je nodig hebt.

Tip: lees hier de top 10 beste gereedschap merken!

Zelf een gereedschapswand maken

Voordat je aan de slag gaat met het maken van een gereedschapswand, is het belangrijk om een ontwerp te maken. Je kunt dan een tekening maken aan de hand van het gereedschap dat je hebt. Als je hiervoor inspiratie wilt opdoen, dan is er online genoeg informatie te vinden over verschillende soorten gereedschapswanden. Vaak is het prettig om bepaalde groepen gereedschap bij elkaar te hebben hangen. Zoek daarom al klusspullen die je hebt uit en sorteer ze per groep. Je ziet eenvoudig hoeveel schroevendraaiers, hamers, beitels en andere gereedschappen je hebt.

Helemaal geen tijd of zin om je eigen gereedschapswand te maken? Bestel dan voor enkele tientjes een geperforeerd metaalpaneel voor al jouw gereedschap.

Materiaalkeuze

Een gereedschapswand is vaak gemaakt van een houten plank. Voor het ontwerp kun je een plank op de grond leggen zodat je het gereedschap op de plekken kunt leggen waar het uiteindelijk moet komen te hangen. Het is dan wel eerst belangrijk dat je het juiste materiaal hebt gekozen. Er zijn verschillende soorten houten platen die zich goed lenen voor een dergelijke wand. OSB is zeer geschikt als materiaal voor de wand. Dit type plaat wordt ook gebruikt voor constructies en vloeren. Daarnaast is het duurzaam en gemaakt van afvalhout. Bestel hier een OSB plaats op Praxis.nl. Gaat je voorkeur uit naar een nog steviger materiaal? Dan staat MDF staat ook hoog aangeschreven als keuze voor een wand. Het is makkelijk te bewerken en kan in elke kleur geschilderd worden. Ook MDF platen kun je eenvoudig bestellen via Praxis.nl. Zo hoef je de deur niet meer uit.

Houtsoort kiezen

Naast MDF en OSB kun je ook kiezen voor andere houtsoorten. Zo wordt er tegenwoordig ook vaker gekozen voor steigerhout. Dit is een stevige houtsoort die bijvoorbeeld ook voor meubels gebruikt wordt. Nadeel is vaak wel dat het materiaal erg ruw is. Underlayment is ook geschikt als plaat voor aan de muur, net zoals spaanplaat. Deze laatste materiaalsoort is, net als OSB, ook gemaakt van afvalhout. Als je een keuze gemaakt hebt, dan is het aan te raden om het hout op maat te laten zagen. Zo heb je direct de juiste afmetingen voor het ophangen van de gereedschapswand.

Inrichten en gereedschap ophangen

Met het ontwerp dat je hebt gemaakt, is het nu mogelijk om de plaat in te richten. Leg de gereedschapswand op de grond van de garage, schuur of werkplaats zodat je vervolgens al het gereedschap kunt uitleggen. Je kunt op die manier eventueel nog schuiven of aanpassingen doen. Als je tevreden bent, dan kunnen de bevestigingsmaterialen worden geplaatst waarmee je het gereedschap uiteindelijk kunt ophangen. Hiervoor zijn speciale accessoires en materialen te koop. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een magnetische gereedschapshouder, een aantal losse haakjes en een opbergsysteem voor klein materiaal. Bekijk hier alle opbergsystemen op Praxis.nl om je gereedschapswand overzichtelijk en efficiënt in te richten. Zodra je klaar bent, kan de wand aan de muur gemonteerd worden en gevuld worden met al jouw gereedschap.