Home Bouw Gereedschap onder water gebruiken: dit moet je weten

Gereedschap onder water gebruiken: dit moet je weten

Gereedschap onder water gebruiken

Kan dat zomaar: je gereedschap onder water gebruiken? Een hamer op de kop van een spijker tikken, is onderwater al een lastig karwei. Een heel ander verhaal is het als er elektriciteit bij komt kijken. Want water en elektriciteit is een gevaarlijke combinatie. Als je elektrisch gereedschap onder water wilt gebruiken, zul je al snel moeten overstappen op speciaal waterdicht elektrisch gereedschap. Onder water werken met gereedschap kent talloze haken en ogen. Toch is er meer mogelijk dan je denkt: zolang je maar de juiste apparatuur aanschaft. Wist je dat er zoiets bestaat als hydraulische kettingzaagmachines geschikt voor gebruik onderwater? In deze blog lees je alles over het gebruiken van gereedschap onder water.

Waar moet onderwater gereedschap aan voldoen?

Als je onder water werkt, is ‘gewoon’ stalen gereedschap uit den boze. Kies voor roestvrij staal, anders zal je gereedschap wegroesten waar je bij staat. Dat geldt zelfs voor simpel gereedschap als een schroevendraaier of beitel. Kies je voor elektrische apparatuur, dan is het een harde eis dat gereedschap volledig waterdicht is. Normaal elektrisch gereedschap is niet waterdicht. Je kunt hier niet mee het water in. Dat is zelfs levensgevaarlijk. Onder water zagen of boren kan alleen met speciaal onderwatergereedschap. Dit vind je niet zomaar, maar alleen bij de specialist. Verder dien je je gereedschap goed te onderhouden, zeker als je het in vochtige omstandigheden gebruikt. Vooral bij elektrisch onderwatergereedschap is het van levensbelang dat dit waterdicht blijft. Vertoont het gereedschap gebreken? Schuif het dan gelijk opzij.

Specialist inschakelen

Werken in vochtige omstandigheden is één ding. Onderwater werken is heel iets anders. Dit doe je niet zomaar. Heb je nog nooit eerder onder water gewerkt? Dan is het raadzaam (heel raadzaam) een specialist in te schakelen. Ga niet zelf aan de slag als je niet precies weet wat je doet.

Wat kan er allemaal onder water?

Er is onder water heel wat mogelijk. Zo werden er in de offshore-industrie met grote regelmaat laswerkzaamheden onder water verricht. Dit gaat uiteraard heel anders dan gewoon laswerk. De gemiddelde lasser zal dan ook niet in staat zijn om onder water te lassen. Zoals gezegd, vind je alleen bij een specialist geschikt onderwater gereedschap. Neem gerust eens een kijkje in het assortiment van Duspra.nl. Onderwater gereedschappen zijn zowel in pneumatische als hydraulische varianten verkrijgbaar. Onder de pneumatische gereedschappen vallen onder meer boormachines, boorhamers, klopboormachines, diamant boormachines, maar ook kettingzaagmachines, slagmoersleutels, stiftslijpers en haakse slijpmachines. Op het gebied van hydraulisch onderwatergereedschap kun je kiezen voor boormachines, zagen, slagmoersleutels, reinigingsmachines, verticale slijpmachines en meer.