Home Zelf bouwen Gaten boren in de muur? Volg dit stappenplan!

Gaten boren in de muur? Volg dit stappenplan!

Gaten boren in de muur

Wil jij een TV beugel, schilderij of wandplank ophangen? Dan kom je er haast niet onderuit om gaten in de muur te boren. Tijdens veel klussen moet er geboord worden, maar een gat in de muur boren is toch anders. Natuurlijk is het geen hogere wiskunde, maar recht boren voor een mooi gat blijkt soms toch lastig.

Om te voorkomen dat je muur beschadigd raakt, hebben we een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden op een rij gezet. Door onderstaand stappenplan te volgen kan jij gerust gaten in de muur boren. Het enige benodigdheden zijn een boormachine, potlood, tape, schroef en plug.

Stap 1. Controleer de muur

Voordat je begint met boren is het van belang om het materiaal van de muur te controleren. Check daarom of je te maken hebt met een muur van beton, hout, glas of metaal. Vervolgens is het van belang om de juiste boor te gebruiken. Je kunt nog de beste accuboormachine hebben, maar informeer altijd als je niet zeker van de zaak bent. Wanneer je niet de juiste boor gebruikt kan de boor breken of smelten. Vraag bij twijfel dan ook altijd een specialist.

Stap 2. Check op de aanwezigheid van stopcontacten

stopcontactenHeb je geen zin in een elektrische schok of een kamer onder water? Dan is het van belang om nooit zomaar een gat in de muur te boren. Er bestaat namelijk altijd een groot risico om een elektriciteitskabel of waterleiding te raken. Bekijk daarom altijd goed naar het punt waar je de gaten wilt boren. Het beste kun je gebruik maken van een leidingzoeker als je zeker wilt weten dat je geen leiding raakt. Heb je geen leidingzoeker? Trek dan een denkbeeldige verticale en horizontale lijn vanaf het punt waar je wilt boren, kom je dan stopcontacten tegen? Dan is het geen goed idee om te gaan boren zonder leidingzoeker.

Stap 3. Markeer de juiste plek

Heb je de juiste plek gekozen én gecontroleerd op de aanwezigheid van leidingen? Dan kun je met potlood een stop zetten op de plek waar je het gat in de muur wil boren.

Stap 4. Bepaal de juiste diameter en diepte

Voordat je begint met boren is het belangrijk om de diameter van de plug te controleren. Kies vervolgens een boor die hiermee overeenkomt. Steek de boor in de boormachine en zorg ervoor dat deze stevig vast zit. Voor de juiste diepte kun je de plug naast de boor leggen, zodat je met een stukje tape de boor kunt aftekenen. Dit is het punt tot waar je wilt boren.

Stap 5. Boren

Na het doorlopen van bovenstaande stappen ben je er helemaal klaar voor. Controleer tijdens het boren of de boor recht de muur in gaat. Dit kun je checken door te kijken of de boor zowel horizontaal als verticaal haaks op de muur staat. Begin vervolgens rustig met boren (en vergeet daarbij niet om de boor af en toe terug te trekken) tot je het stuk tape hebt.