Home Tuin Een eigen veranda bouwen: hoe pak je dit aan?

Een eigen veranda bouwen: hoe pak je dit aan?

eigen veranda bouwen

Een veranda is ideaal om je huis te verlengen. Het zorgt ervoor dat je heel het jaar door buiten kan zitten. Barbecuen alleen in de zomer? Met een mooie veranda kun je samen met je vrienden de leukste winterbarbecue organiseren. En het mooiste is: je kunt een veranda heel gemakkelijk zelf bouwen. In dit artikel leg ik je in 6 stappen uit hoe je dat doet.

Stap 1: Check van tevoren goed of je een vergunning nodig hebt

Waar dient je veranda voor? Wil je er bijvoorbeeld alleen kunnen zitten en kunnen dineren? Dan heb je alleen ruimte nodig voor een dining tuinset en eventueel een open haard. In de meeste gevallen mag je de veranda dan gewoon plaatsen. Wil je er echter ook een loungebank, tafeltennistafel en een bar in hebben? Dan heb je waarschijnlijk meer ruimte nodig dan zomaar is toegestaan. Doe daarom altijd een vergunningcheck bij jouw gemeente.

Stap 2: Maak altijd een goede bouwtekening

Natuurlijk wil je het liefste meteen aan de slag met het maken van je nieuwe plekje. Het is echter erg belangrijk om eerst een bouwtekening te maken om een goed beeld te krijgen hoe groot de veranda wordt. Zo weet je ook precies wat er allemaal op je boodschappenlijstje moet staan.

Stap 3: Kies het soort hout

Er zijn verschillende soorten hout waar je een veranda van kunt maken. Elk soort hout heeft weer eigen voordelen. Zo zijn er houtsoorten die duurzaam zijn. Een houtsoort die we tegenwoordig veel terug zien is Douglashout. Met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is het een goede keuze.

Stap 4: Maak een goede fundering

De houten balken zorgen voor een flink gewicht. Het is dus belangrijk om een goede fundering te bouwen, zodat de veranda niet in de tuin wegzakt. Het beste is daarom om van cement een fundering te bouwen.

Stap 5: De balken plaatsen

Nu de betonnen fundering staat, is het tijd om de balken te plaatsen. Begin hierbij met de balk die aan het huis vastzit. Hierna plaats je de pilaren, de dwarsbalken en zet je alles stevig vast met schroeven. Op de balken kun je nu het dak plaatsen.

Stap 6: Een leuke inrichting maken

Nu is het tijd om je veranda in te richten. Kies bijvoorbeeld voor een tuin loungestoel of een mooie bartafel. Zorg ervoor dat de kleuren van je kussens, schilderijen en aankleding mooi bij elkaar past.

Zoals je leest is het maken van een eigen veranda geen hogere wiskunde. Met wie ga jij samen klussen?