Home Tuin Een tuin hoeft niet de hoofdprijs te kosten

Een tuin hoeft niet de hoofdprijs te kosten

tuin

Een mooie tuin hoeft geen fortuin te kosten. Een tuinaanleg kun je ook zelf doen. Een hovenier heeft al gauw een uurprijs van 45 euro per uur en dan gaan de uurtjes tellen. Een schatting is dat een gemiddelde tuinaanleg bij uitbesteding zo’n 65 euro per m2 kost. Een tuin van zo’n 250 m2 kost dan al gauw 16.250 euro.

Zelf doen met gebruikte materialen

Het kan een stuk voordeliger als je het zelf doet. Ook in materiaalkeuze is veel geld te besparen. Gebruikte materialen zijn in aanschaf een stuk voordeliger. Bestrating kan ook gedaan worden met gebruikte gebakken waaltjes of klinkerkleien. Kies je voor gebruikte waaltjes met breuk dan ben je het voordeligst uit. De prijzen variëren van 45 tot 20 euro per m2.

Voor de afscheiding ben je met een groene muur het voordeligst uit. Een hekwerk van gaas kan begroeid worden met een klimop. Het maakt de tuin groener dan geïmpregneerde planken.

Maak een plan met plattegrond

Maak altijd een plan van de tuin en let op de mate van onderhoud. Een goed plan voorkomt fouten die je later moet herstellen. Een tuin met bomen geeft een buitengevoel. Bomen zijn er in alle maten en heb je geduld dan is jonge aanplant geen dure aanschaf. Kies bij een kleine tuin voor een halfstam of laagstam fruitboom. In de winter zijn bomen en struiken beschikbaar met kale wortels. Deze zijn veel voordeliger dan fruitbomen in een pot. De bomen kunnen tot maart gepland worden. Ondersteun de boom wel met steunpalen en spanbanden.

Kies het juiste gras

Een gazon is een ideale bodembedekker. De voordelige variant is zelf inzaaien. Kant en klaar gazon op rol is nu eenmaal een stuk duurder. Het voor- of najaar is de beste periode om te zaaien. De bodemtemperatuur dient minimaal 12 graden te zijn. Er zijn twee grassoorten; siergras en speelgras. Speel- of sportgazon kan tegen een stootje. Het is ideaal voor spelende kinderen. Gras dient in het hoogseizoen minimaal een keer per week gemaaid te worden tot zo’n 5 centimeter.

Een tuin is ook een buitenruimte om te loungen. In het najaar begint de uitverkoop van tuinmeubels zodat je dikwijls een tuinset aanbieding kunt scoren. Kijk ook bij tuincentra die een outlet hebben of kijk op marktplaats voor een gebruikte loungeset. Loungesets zijn er in wicker, hout of aluminium.