Home Bouw Waarom een ecologisch huis bouwen?

Waarom een ecologisch huis bouwen?

ecologisch bouwen

Het ecologisch bouwen is de laatste jaren bijzonder sterk in opkomst. Dat komt, omdat door het gebruik van de natuurlijke materialen dat u heel wat voordelen kan opleveren. De grootste kostenpost van onze uitgaven voor een huis zijn de energiekosten. Wanneer u in een ecologisch huis woont, zijn die kosten aanzienlijk lager. Doordat er bij het bouwen geïnvesteerd wordt in de ecologische materialen zal uw woning aan de normen van de toekomst blijven voldoen. Daardoor zal uw woning op langere termijn zijn waarde blijven houden. Natuurlijke isolatie is en blijft de toekomst van bouwen.

Isolatie van een woning

We zijn er allemaal wel achter gekomen dat het goed isoleren van een woning belangrijk is om energie te besparen. Dat is dan ook een van de belangrijkste aspecten bij het ecologisch bouwen. Het is daarbij niet alleen belangrijk welk isolatiemateriaal er wordt gebruikt voor het opvullen van de wanden, maar ook uit welk materiaal de woning is opgebouwd. Hout isoleert zeer goed. Het is een natuurlijke isolatie. Het isoleert zelfs 15 maal beter dan beton en zelfs 370 keer beter dan staal. Gebruik daarom voor het bouwen van uw woning hout als natuurlijke isolatie.

Het bouwen met hout

Wanneer u gaat bouwen met het natuurlijke isolatie materiaal zoals hout dan heeft dat niet alleen effect op uw portemonnee, maar ook op het milieu. Ook heeft hout invloed op de vochtigheidsgraad in uw woning. Door het te gebruiken gaat u droog bouwen. Omdat uw woning vanaf het begin droog is, zal dat een positieve invloed hebben op de gezondheid. Er zullen minder schimmels, bacteriën en virussen in de woning zijn.

Het afwerken van de binnenmuren

Voor het afwerken van de binnenmuren kan leemstuc worden gebruikt. Het bestaat uit zand en klei/leem. Het bevat geen chemische toevoegingen. Het is een materiaal dat een warme bruine okerachtige kleur heeft. Het materiaal droogt krimpvrij op en is vocht doorlatend. Het is een materiaalsoort die overal ter wereld wordt gebruikt. Het is een volwaardig bouwmateriaal waardoor waarschijnlijk de helft van alle huizen op de wereld leemstuc op de muren hebben.