Home Duurzaamheid Een duurzamer huis: 3 tips

Een duurzamer huis: 3 tips

duurzamer huis

Nu de gasprijzen omhoog blijven schieten, wordt het voor veel mensen dringender om duurzamer te leven. Maar ook als straks de prijzen weer dalen, is het slim om je huis nu alvast te verduurzamen. Het is namelijk niet alleen goed voor je portemonnee, maar het is natuurlijk ook beter voor het milieu. In dit artikel geven we je 3 tips, zodat je vandaag nog kunt starten!

1. Warmtepomp

We beginnen met de grootste investering: een warmtepomp. Want hoewel het nog even duurt, wil de overheid dat vanaf 2050 alle huishoudens van het gas af zijn. Maar waarom zou je nog zo lang wachten? Het is beter voor het milieu en het is fijn voor de maandelijkse energiekosten. En nog een ander voordeel: een warmtepomp verwarmt niet alleen, maar verkoelt ook je huis! Je hebt keuze uit 3 soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

Welke warmtepomp bij jouw woning past, hangt van een paar dingen af. Bijvoorbeeld wanneer je huis gebouwd is en hoe goed je huis is geïsoleerd. Welke warmtepomp het ook wordt: het is een grotere investering. Gelukkig is er een subsidie beschikbaar, wat de kosten enigszins drukt.

2. Water besparen

Een tip die wat goedkoper is, is een waterbesparende douchekop. Je kunt een dergelijke douchekop namelijk al kopen vanaf € 19,99. Maar hoeveel bespaar je dan eigenlijk? Waar een normale douchekop ongeveer 9 liter water per minuut doorlaat, is dit bij een waterbesparende douchekop 7 liter. En aangezien we gemiddeld 9 minuten douchen, dan scheelt dat aardig wat liter water, per douchebeurt.

3. Verlichting

Je kunt je energieverbruik verminderen door eens goed naar je verlichting in en rond je huis te bekijken. Heb je bijvoorbeeld nog gloeilampen? Vervang deze zo snel mogelijk door LED-lampen. Maak daarnaast gebruik van dimmers. Dit is niet alleen beter voor de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, maar het is ook nog eens beter voor de lamp zelf.

Bonus tip: elektrisch rijden

We geven je graag nog een bonustip om duurzamer te leven: kies voor elektrische rijden! We raden je aan om in dat geval een laadpaal bij je thuis te (laten) installeren, zodat je altijd met een volgeladen auto de weg op kunt. Let wel op: voor iedere auto kan een andere laadpaal van belang zijn. Kijk dus goed welke laadpaal bij jouw auto past. Rijd je bijvoorbeeld een bmw? Koop dan een laadpaal bmw. Heb je een Tesla? Kijk dan naar laadpalen voor een Tesla.