Home Duurzaamheid Wanneer je dubbel glas vervangen?

Wanneer je dubbel glas vervangen?

dubbel glas vervangen

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden explosief gestegen. Kranten en online media staan vol met artikelen die uitleggen waarom dit zo is en of je mag verwachten dat die prijzen verderop in het jaar weer omlaag gaan. Verrassing: dat doen ze niet.

Gemeentes hebben initiatieven gelanceerd die huiseigenaren bewust moeten maken van het energieverbruik van hun woning en bieden vervolgens adviezen om de woning energiezuiniger te maken. Er worden ‘energiebespaarboxen’ met tochtstrips en radiatorfolie uitgedeeld, maar weet je waar je echt zoden mee aan de dijk zet? Je oudere dubbelglasramen vervangen door beter isolerende ramen.

Op het dak en de muren na zijn de ramen de grootste warmtelekkers. Maar liefst 13% van alle verloren warmte verlies je door je op deze manier. Maar wat kost het vervangen van je dubbelglasramen? En wat komt er allemaal bij kijken? Lees hieronder meer over het vervangen van dubbelglas.

Hoe werkt dubbel glas vervangen?

Maak een afspraak bij een gerenommeerd glaszettersbedrijf, dit bedrijf zal mensen langs sturen die het glas in komen meten. Misschien overbodig om te vermelden, maar het is erg belangrijk dat dit nauwkeurig gebeurt. Je kiest dan een soort beglazing (daar lees je verderop meer over) en het glas wordt bestelt. Je oude ramen worden uiteraard pas vervangen als het nieuwe glas er is. Er wordt dan celband aangebracht voor een goede, evenredige drukverdeling en met steunblokjes wordt ervoor gezorgd dat de ruit goed wordt ondersteund. Daarna worden er glaslatten aangebracht aan de onderkant van het nieuwe raam; dit ter ventilatie.

Welke opties zijn er?

Bij het vervangen van dubbelglas is het kostenplaatje sterk gebonden aan het soort glas dat je kiest. Waar ‘normale’ dubbele beglazing van 4 millimeter dik zo rond de €45,- per vierkante meter kost, is dat voor glazen van 8 millimeter dik €65,-. Verder kun je beglazing uitkiezen die past bij jou wensen; zo heb je bijvoorbeeld HR++ isolatieglas en zelfs ‘triple glas’. Een aantal voordelen van deze beglazing is dat je geen last meer hebt van kou en/of tocht. Ook vormt er geen condens aan de binnenkant van deze ramen en werken ze extra geluidsisolerend, maar misschien wel het belangrijkst: je verbruikt minder energie om je huis warm te houden. Op die manier kun je zelf de strijd aan gaan met de hoge energieprijzen. Dus denk je er al een tijdje over om je dubbelglas te vervangen? Dit is het ideale moment.