Home Zelf bouwen Douglas hout beitsen: zo doe je dat!

Douglas hout beitsen: zo doe je dat!

Douglas hout beitsen

Voor tuinprojecten is douglas hout uitermate geschikt. Je kunt het houtwerk goed behandelen met beits, zodat de het houtwerk mooi blijft en uitstekend beschermd is voor weersinvloeden. Op welke manier je douglas hout het beste kunt beitsen lees je op deze pagina. Zodat je langer kunt genieten van die prachtige schutting, overkapping of je tuinhuisje. Bij de douglas houthandel vind je altijd de beste soorten beits om te gebruiken!

De juiste beits voor douglas hout

Als eerste kies je natuurlijk een beits die geschikt is voor het houttype. Waarbij je uiteindelijk zelf de keuze maakt in kleur, lichtere beits laat de structuur goed zien. Dit is echter een kwestie van smaak. Daarnaast kun je ook kiezen voor douglas olie op terpentine basis. Deze is in het bijzonder geschikt voor buitengebruik en beschermd lager dan de olie op waterbasis. Echter zegt ook de dikte van een olie of beits veel over de duur dat het hout beschermd is. Hoe dikker de beits hoe beter deze in de regel beschermd.

De juiste manier van beitsen

Als je de juiste beits of olie gekozen hebt kun je deze gaan aanbrengen. Doe dit bij voorkeur met een kwast, om een dikkere beschermlaag aan te brengen. De beste kwast voor het beitsen is plat en iets breder. Maar het ligt er natuurlijk ook aan wat je in de beits wil zetten.

Voor olie kun je het beste een wat kleinere kwast kiezen, om te voorkomen dat het gaat lekken of je ineens teveel olie aanbrengt. Olie is in de regel wat dunner dan beits en dus ook minder stroperig bij het verven ervan.

Een natuurlijke uitstraling

Door de jaren heen zal hout, ook met een behandeling vergrijzen. Het vergrijzen van hout is een heel natuurlijk proces. Het komt dan ook bij elk soort hout dat je kiest voor. De snelheid waarmee hout zal vergrijzen varieert per houtsoort. Zo duurt het bij hardhout langer dan bij vuren hout dat doorgaans wat minder hard is. Zeker als je kiest voor het hout van hoge kwaliteit van Houthandel van Gelder.

Het vergrijzen kun je niet tegengaan en wordt veroorzaakt door zonlicht en invloeden van het weer. Je kunt er echter wel voor kiezen om dit proces te versnellen, hiervoor kun je gebruikmaken van de vergrijzingslak. Op deze manier zorg je er met één behandeling voor dat hout vergrijst wat normaal ruim vier jaren nodig heeft.

Een goede behandeling is essentieel voor de levensduur van houtwerk. Dit is zeker bij houtwerk voor buitenprojecten het geval. Kies daarom altijd voor de juiste behandeling die bij het soort hout past.