Home Zelf bouwen Stappenplan: Zelf een douchewand plaatsen

Stappenplan: Zelf een douchewand plaatsen

Douchewand plaatsen

Een douchewand plaatsen is een relatief simpele klus die je gerust zelf kunt oppakken. In dit artikel vertellen wij je stap voor stap wat er precies moet gebeuren. Alvast goed om te weten: Bij het uitpakken van de douchewand is het belangrijk om rekening te houden met de ondergrond. Je wilt de douchewand niet op een harde ondergrond leggen, omdat dit ervoor kan zorgen dat de douchewand barst. Zorg dus voor een zachte ondergrond. Ten slotte is het aan te raden om de douchewand met twee personen te installeren.

Onderstaand vind je een stappenplan voor het plaatsen van een douchewand.

Stap 1: Meten is weten

Na het uitpakken van de douchewand is het goed om te beginnen met meten. Bepaal hoe ver je de douchewand van de muur wilt hebben en meet het precies op met een rolmaat. Daarna markeer je dit punt met een potlood.

Pak nu het profiel van de douchewand en zet deze tegen de tegelwand vanaf het door jouw gemarkeerde punt. Het is van groot belang dat het profiel in een kaarsrechte lijn recht staat. Gebruik dus een waterpas om zeker te weten dat dit het geval is.

Het is nu tijd om de voorgeboorde schroefgaten af te tekenen.

Stap 2: Boren en profiel plaatsen

Na het aftekenen van de voorgeboorde schroefgaten, is het de bedoeling om daadwerkelijk te gaan boren. Boor de gaten en plaats daarna pluggen in de gaten met een hamertje.

Zodra dit is afgerond, kan je het muurprofiel tegen de wand plaatsen. Het is cruciaal dat het muurprofiel recht staat, dus controleer nogmaals met een waterpas of het profiel recht staat. Schroef het profiel nu vast aan de muur en dan kan je doorgaan naar de volgende stap.

Stap 3: Douchewand plaatsen in profiel

Het is nu tijd om de douchewand in het profiel te plaatsen. Ga heel erg voorzichtig te werk en wij adviseren je om het glaswerk met twee personen te tillen. Douchewanden zijn heel erg kwetsbaar in de hoeken en rand. Een heel klein stootje kan ervoor zorgen dat jouw nieuwe douchewand barst en in duizend stukjes sneuvelt. Zet de douchewand voorzichtig in het profiel. Zorg ervoor dat de douchewand rust op de vloer, het muurprofiel vangt de oneffenheid van de wand op.
De meeste douchewanden zijn verstelbaar. Je kunt de douchewand dus naar je eigen behoefte verstellen. Wanneer je tevreden bent over hoe de wand staat, borg je vervolgens het profiel door er schroeven door heen te boren. Let wel op dat je niet in het glas boort!

Stap 4: Stabilisatiestang plaatsen

De douchewanden worden meestal geleverd met een horizontale stabilisatiestang van 120 cm lang. Deze zijn ook nog eens inkortbaar. Wij raden het altijd aan om een stabilisatiestang te plaatsen voor extra stabiliteit. Bij het monteren van de stabilisatiestang is het goed om deze niet te dicht bij de muur te plaatsen maar juist aan het uiteinde van het glas. Mocht een horizontale stabilisatiestang niet te monteren zijn in je situatie, dan bestaan er ook plafond stabilisatiestangen die je monteert tussen het glas en het plafond.

Stap 5: Afkitten

We zijn bijna klaar! Het enige wat je nog hoeft te doen is het afkitten. Het is belangrijk om de douchewand goed af te kitten zodat water niet onder de douchewand door komt en langs het muurprofiel gaat. Voor een egale afwerking kan je kiezen voor een transparante kit. Kit alle randen goed af en wacht 24 uur voordat je gaat douchen zodat alles goed kan drogen. Lees hier wat de droogtijd van kit is.

De douchewand is nu klaar voor gebruik, dus kan jij straks optimaal genieten van een heerlijke douche in je badkamer.