Home Zelf bouwen Dolgedraaide schroef verwijderen doe je zo

Dolgedraaide schroef verwijderen doe je zo

dolgedraaide schroef verwijderen

Waarschijnlijk ken je het probleem wel. Je bent aan het klussen en wilt iets uit elkaar halen, maar er is een schroef kapot. De kop is dolgedraaid doordat deze bijvoorbeeld oud en versleten is of doordat er gebruik is gemaakt van een verkeerd bitje op de elektrische schroevendraaier. Vervelend, maar gelukkig is het wel op te lossen.

De dolgedraaide schroef verwijderen met een schroevendraaier werkt vaak niet meer, dus moet je iets anders bedenken. Hieronder geven wij handige tips die je vast en zeker kunt gebruiken bij het verwijderen van een dolgedraaide schroef.

Tip: koop een handige schroef verwijderaar (slechts een paar euro op Bol.com) met dit gereedschap is een dolgedraaide schroef zo verwijderd.

Wat is de oorzaak van een dolgedraaide schroef?

Allereerst is het goed om te weten wat de oorzaak van dit probleem is. Er zijn twee mogelijke oorzaken te benoemen. Het eerste is het schroefdraad van de schroef zelf. Als dit niet goed is, dan kan de schroef niet goed in het hout of ander materiaal gedraaid worden. Dat betekent ook dat de verbinding die je hierdoor maakt niet helemaal goed is. Door te draaien aan de schroefkop kun je misschien wel de schroef bewegen, maar hij blijft in het gat zitten.

De andere oorzaak is de beschadiging van de schroefkop. Dit komt vaak door het gebruik van een verkeerd opzetstuk of bitje voor een elektrische schroevendraaier of boormachine. Mede doordat het apparaat vaak te snel ronddraait, kunnen schroeven hierdoor snel beschadigen.

Zo verwijder je een schroef met kapot schroefdraad

Heb je te maken met een schroef die doordraait omdat het schroefdraad kapot is, dan kun je die verwijderen door gebruik te maken van de volgende tips:

  • Als de schroef een stukje uitsteekt, dan kun je proberen met een tang deze te verwijderen
  • Een andere manier is iets drastischer. Je kunt er namelijk voor kiezen om het hout rond de schroef weg te halen. Dat kan door dit weg te bikken of te boren. Als er dan voldoende ruimte ontstaat, dan kun je met een tang proberen de schroef te verwijderen.
  • Met superlijm kun je een voorwerp aan de schroef vastlijmen. Op die manier heb je een houvast om de schroef te verwijderen.
  • De schroef uitboren met een smalle metaalboor is een goede laatste optie. Het is van belang om bij de schroef uitboren een grotere metaalboor voor de schroefkop te gebruiken en een smalle metaalboor voor de schroef zelf. Ontstaat er schade op het hout? Dan kan je dit herstellen met houtvuller of kneedbaar hout.

Zo verwijder je een schroef met kapotte kop

Als je te maken hebt met een dolgedraaide schroefkop, dan kun je de volgende tips gebruiken:

  • Plaats een postelastiek over de kop van de schroevendraaier en zet deze op de schroef. Door deze stevig aan te duwen, is de kans aanwezig dat je weer grip krijgt en de schroef kunt verwijderen.
  • Probeer de schroef voorzichtig los te draaien met een handschroevendraaier. Vaak heb je met een handschroevendraaier meer grip.
  • Maak gebruik van een “dolle schroef-verwijderaar” om de dolgedraaide schroef te verwijderen.