Home Bouw Dit zijn verschillende soorten kunststof platen

Dit zijn verschillende soorten kunststof platen

kunststof platen

Wist je dat er verschillende soorten kunststof plaatmateriaal te verkrijgen is op de markt? Er zit een verschil in tussen watervast krasvrij of licht in gewicht, bijvoorbeeld. Welke kunststof platen er allemaal zijn, bespreken we daarom in dit artikel. Zo weet jij precies wat je nodig hebt straks!

Brandwerende platen

Vuurvaste of brandwerende kunststof platen bestaan eigenlijk niet echt. Een brandwerende plaat wil zeggen dat een plaat 30 tot 60 minuten lang een brand kan tegenhouden. Wel zijn er tegenwoordig alternatieven met kunststof platen die hittebestendig en/of zelfdovend zijn. Dit soort platen worden bijvoorbeeld gemaakt van polycarbonaat.

Isolerende platen

Wanneer je je huis wilt isoleren, is het handig om isolerende platen hiervoor te gebruiken. Denk aan het isoleren van een dak, vloer, raam of gevel, bijvoorbeeld. Met isoleren houd je de warmte of koelte juist binnen houden naar wens.

Watervaste platen

Ook watervaste platen zijn onmisbaar in vochtige ruimtes of buitenshuis. De enkele kunststof platen zijn bijvoorbeeld ideaal om hiervoor te gebruiken door hun watervaste eigenschappen.

Onderhoudsvrije platen

Onderhoudsvrije of onderhoudsarme platen betekent dat deze type platen zo goed als geen onderhoud nodig hebben. In principe zijn alle technische stoffen onderhoudsvrij, maar deze beschikken over dergelijke eigenschappen om echt een lange levensduur te hebben.

Krasvrije platen

Er is een verdeling in krasvrij en krasvast, maar krasvrije platen zijn enkele platen die krasvrij zijn.

Slagvaste platen

Slagvast –ook wel stootvast– betekent dat deze vrijwel onbreekbaar zijn als je er met een moker op slaat. Belangrijk als je iets wilt bouwen wat super stevig moet zijn. Deze platen zijn dus bestand tegen harde klappen.

Slijtvaste kunststof platen

Een slijtvaste kunststof plaat is pas slijtvast als deze extreem goede slijtvaste eigenschappen heeft. Dit type plaat kan gebruikt worden als er bijvoorbeeld dynamisch materiaal als belasting op het materiaal los gelaten moet worden.

Kunststof platen voor buiten

Ook voor buiten zijn er kunststof platen beschikbaar. Het zijn platen die vrijwel geen water absorberen en uitstekende licht- en weersbestendigheid hebben. Ook zijn er in dit geval geen merkbare veranderingen of beperkingen als dit type plaat elektrische of mechanische contacten maakt.