Home Bouw Dit is waarom je dakbeveiliging op je bedrijfspand moet hebben

Dit is waarom je dakbeveiliging op je bedrijfspand moet hebben

zonnepanelen op dak installeren

Het hebben van een bedrijfspand is voor iedere onderneming een fantastische grote stap. Eindelijk een eigen plek waar alle werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vaak zal dit in het begin een huurpand zijn, maar na verloop van tijd zal je vast gaan denken om een bedrijfspand te kopen. Nu je dan eindelijk je bedrijfspand hebt ben je ook verantwoordelijk voor de gezondheid van het pand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderhouden van de stroomvoorziening, waterkwaliteit en het onderhoud van het dak. En die laatste ‘onderhoud van een dak’, daar kunnen mensen nogal tegenop kijken. Want wist je dat een (schuin) dak meerdere malen per jaar onderhoud nodig heeft en hoe kom je toch veilig bij alle plekken op je dak? In deze blog vertellen we je alles over waarom je dakbeveiliging permanent op je bedrijfspand moet hebben.

Veilig werken op hoogte

Bij het onderhouden van je schuine dak is er kans op valgevaar. Jaarlijks vallen er veel mensen van een dak of een ladder, met alle gevolgen van dien. De meeste ongevallen ontstaan door het verlies van evenwicht, onvoldoende beveiliging en het verkeerd gebruik maken van een ladder of steiger. Dit is natuurlijk iets wat je wilt en moet voorkomen als jij of één van je medewerkers onderhoud van bijvoorbeeld zonnepanelen of je schuine dak aan het uitvoeren is. Veel van die ongevallen kunnen voorkomen worden met goede permanente dakbeveiliging. Belangrijk is dat jij of je medewerkers weten hoe ze de valbeveiliging moeten gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een training. Ook moet de valbeveiliging, voor de veiligheid, jaarlijks worden gecontroleerd en moet er toezicht worden gehouden op het juiste gebruik ervan.

Hoe werkt het valbeveiligingssysteem?

Om met het valbeveiligingssysteem te kunnen werken, zal je een valbeveiliging harnas moeten gebruiken. Vervolgens moet jij of één van je werknemers bij het dak zien te komen. Dit kan bijvoorbeeld via een dakluik of een ladder opstelplaats. Daarvandaan kan je jezelf direct aanhaken aan de nok via een speciaal koppeltouwsysteem dat ervoor zorgt dat het klimtouw naar de nok wordt gebracht en wordt aangekoppeld aan het systeem. Doordat je aan het hoogste punt vast zit, is de valfactor minimaal. Je wordt als het ware naar het dakvlak toegetrokken en kan daardoor niet vallen.

Kies voor veiligheid

Valgevaar kan dus serieuze consequenties hebben. Dus gok het er niet op dat er niks zal gaan gebeuren, maar kies voor de veilige keuze. Want voorkomen, is beter dan genezen.