Home Bouw Dit is waarom de huizenprijzen in Groningen blijven stijgen

Dit is waarom de huizenprijzen in Groningen blijven stijgen

huizenprijzen in Groningen

De woningmarkt lijkt drie keer over de kop te zijn gegaan in het afgelopen jaar, zelfs in provincies zoals Groningen. De makelaar in Groningen geeft aan dat huizenprijzen daar met meer dan 11% het afgelopen jaar zelfs sneller gestegen zijn dan in de rest van het land. Huizenprijzen worden enorm overboden en iedereen vraagt zich af waarom. Lees verder voor een antwoord op deze vraag.

Van de stad naar het ‘platteland’

Groningen is niet de enige provincie buiten de randstad die een enorme toename heeft gezien in huizenprijzen. Ook Noord-Brabant, Flevoland en delen van Gelderland en Overijssel maken een abnormale stijging in de huizenprijzen door. In de provincies waar de huizenprijzen altijd het hardste stegen, is dat nu niet het geval. In Amsterdam specifiek en Noord-Holland algemeen werd de laagste stijging gemeten van het land met 5,7% in de stad en 7,9% in de provincie. Nog steeds aanzienlijk, maar niets vergeleken met de recordhoogtes in andere delen van Nederland.

Onbetaalbare huizen in de randstad

Sinds het dieptepunt in huizenprijzen gedurende de crisis van 2013, is de waarde van woningen met gemiddeld 58% gestegen. De prijzen waren nooit eerder zó hoog in Nederland. Huizen in de randstad zijn al jaren veel meer waard dan op het platteland en de stijging is daar de afgelopen acht jaar ook nog vorser geweest. In Amsterdam kost een huis nu bijna twee keer zo veel dan in 2013, Utrecht en Rotterdam volgen met percentages boven de 80%. Door die ongenadige stijging zijn de huizen in de randstad simpelweg niet meer te betalen voor de meeste woningzoekenden.

Meer aanbod geeft keuze

Naast de hoge prijzen in de grote steden in het westen van het land, zijn de huizen ook nog super schaars. Wie een huis zoekt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Leiden heeft niet veel keus. Veel woningzoekenden worden door dit lage aanbod en de hoge prijzen gedwongen om buiten hun eigen stad te gaan zoeken. Sommigen komen dan in een aanliggend dorp uit, terwijl anderen liever in een andere provincie gaan wonen.

Benieuwd naar het huidige aanbod in de Groningse huizenmarkt? Op de website van NAMACO Groningen vind je een groot aanbod woningen die te koop staan in Groningen.

Ruimte is een belangrijke wens van woningzoekenden

Het lijkt erop dat woningzoekenden steeds meer waarde hechten aan ruimte rondom hun nieuwe huis. Tot een paar jaar geleden stegen de prijzen van appartementen sneller dan van eengezinswoningen, nu lijken de stijgingen in de prijzen van eengezinswoningen de appartementen voorbij te gaan. In regio’s buiten de randstad vormen eengezinswoningen procentueel een veel groter gedeelte van de beschikbare huizen. Als je toch naar de provincie trekt, dan is het natuurlijk fijn als een tuin ineens mogelijk is.

De invloed van de pandemie

Sinds de lockdowns werken veel meer mensen – in ieder geval gedeeltelijk – thuis. Dit bevalt de meesten prima en het lijkt erop dat veel bedrijven deze mogelijkheid ook na de pandemie openlaten. Door deze verandering is het ineens geen groot probleem meer om wat verder van het kantoor te wonen en dat schept de mogelijkheid om naar de provincie te trekken. De algemene inflatie van huizen en andere producten heeft ook te maken met het massaal bijdrukken van geld door de ECB.