Home Bouw De voor- en nadelen van een elektrische CV-ketel

De voor- en nadelen van een elektrische CV-ketel

thermometer

Veel mensen in Nederland hebben nog een CV-ketel die gas verbruikt, omdat heel veel Nederlandse huishoudens nog op gas zijn aangesloten. Om het land en de meeste huishoudens Co2 neutraler en duurzamer te maken, zullen er oplossingen voorhanden komen die hierin kunnen voorzien. Een elektrische CV-ketel of een warmtepomp zou een duurzamere oplossing kunnen bieden, maar wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische CV-ketel? Of een elektrische CV-ketel de beste oplossing voor jouw woning is, kun je hieronder lezen.

Het verschil tussen een CV-ketel op gas en een elektrische CV-ketel is dat een CV-ketel op aardgas is aangesloten op een afvoerkanaal of schouw om de gassen af te voeren. Een elektrische CV-ketel is volledig elektrisch en daar komen dus geen (schadelijke) gassen zoals koolstofmonoxide bij vrij als de ketel zorgt voor het verspreiden van warmte.

Voor- en nadelen elektrische CV-ketel

Er zitten echter wel enkele voor- en nadelen aan het laten aanleggen van een elektrische CV-ketel en niet voor elke woning is deze ketelsoort geschikt. De kosten voor het aanleggen van een elektrische ketel zijn vrijwel gelijk aan de kosten van het laten plaatsen van een ketel op gas.

Voordelen van een elektrische CV-ketel

De voordelen van een ketel op elektriciteit zijn: werkt duurzaam en stoot geen schadelijke gassen uit, vrijwel onderhoudsvrij, stil en goedkoper te installeren dan een ander soort pomp. Echter is een elektrische CV-ketel alleen efficiënt in jouw huis als je woning goed is geïsoleerd, je maximaal 3 tot 4 KW verbruikt en er zonnepanelen op de woning liggen of geplaatst zouden kunnen worden. Overtuigd van een elektrische CV-ketel? Op Electraboiler.nl vind je een zeer uitgebreid aanbod.

Nadelen van een elektrische CV-ketel

De nadelen van een CV-ketel op elektriciteit zijn dat de woning voorzien moet zijn van goede isolatie om deze ketel optimaal te laten renderen en deze ketel ook alleen het beste rendement verzorgt in combinatie met zonnepanelen. Tevens is elektriciteit duurder dan gas, waardoor je maandelijkse rekening zal stijgen en zorgt een elektrische CV-ketel niet voorverwarmd water, waardoor er aanvullend altijd nog een boiler nodig is.

Vaak is het dan ook een aanrader om ook eens te kijken naar andere duurzame alternatieven als een elektrische ketel toch te veel nadelen met zich meebrengt in jouw huidige woonsituatie. Wellicht is in sommige gevallen het laten plaatsen van een warmtepomp of HR CV-ketel efficiënter in jouw woning dan het laten plaatsen van een elektrische CV-ketel. Win advies in bij specialisten om te kijken welke verwarmingssoort het beste past bij jouw woning en zorgt voor het meest optimale rendement.