Home Bouw Bouwkundige keuring: voor of na het bieden?

Bouwkundige keuring: voor of na het bieden?

Bouwkundige keuring voor of na het bieden

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is een verstandige beslissing bij het kopen van een huis. Tijdens de bouwtechnische inspectie worden alle belangrijke bouwonderdelen van een woning geïnspecteerd door een expert. Vervolgens wordt er een bouwkundig rapport opgesteld met alle bevindingen. Dit rapport geeft je als koper inzicht in de technische en onderhoudsstaat van de woning. Daarnaast zorgt het ook voor een sterkere onderhandelingspositie.

Overtuigd om een bouwkundige keuring te laten doen? Maar twijfel je wanneer het beste moment is? Zowel voor als na het uitbrengen van een bod op een huis is het mogelijk om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Toch is het belangrijk om te bedenken welk moment in jouw situatie het slimst is. In dit artikel bespreken we de verschillende scenario’s.

Bouwkundig rapport voor het bieden

Met een bouwkundig rapport op zak voordat je een bod uitbrengt weet je precies waarop je een bod uitbrengt. Voor het bieden een bouwkundige keuring laten uitvoeren is vaak een slimme keuze. Zo weet je precies wat de huidige staat van de woning is en met welke kosten je op korte en lange termijn rekening moet houden. Staan er gebreken gemeld in het bouwkundig rapport? Dan geeft dit je een sterkere onderhandelingspositie.

Toch is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring alvorens je een bod uitbrengt niet altijd mogelijk. In de huidige huizenmarkt is er vaak geen tijd en ruimte om keuring uit te laten voeren door een bouwkundig expert.

Bouwkundig keuring tijdens de onderhandeling

Als er weinig tijd en ruimte is voor een bouwkundige keuring, dan kan je overwegen om tijdens de onderhandelingen een keuring uit te laten voeren. Zelf als je op het punt staan om een koopcontract te tekenen is het nog mogelijk om een bouwkundige keuring te laten doen. Wettelijk heb je namelijk 3 dagen bedenktijd na het tekenen van het voorlopige koopcontract.

Bouwkundig rapport na het bieden

Zijn bovenstaande twee scenario’s niet mogelijk in jouw situatie? Dan kan je ervoor kiezen om het bouwkundig rapport als ontbindende voorwaarde op te laten nemen in het koopcontract. Dit betekent dat je een bod uitbrengt onder voorbehoud van de bouwkundige keuring. Zo kan je bijvoorbeeld onder voorbehoud bieden. Blijkt dat de noodzakelijke verbeterkosten voor achterstallig onderhoud of gebreken hoger liggen dan €2500? Dan kan je met de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde afzien van de koop.

Bouwkundig rapport aanvragen

Overtuigd van de voordelen van een bouwkundige keuring? En wil je een bouwkundig rapport ontvangen voor een woning? Een bouwkundige keuring via Huiskeur.nl aanvragen zorg voor extra zekerheid bij het kopen van een huis. De uitgebreide rapportage geeft inzicht in de bouwkundige staat en toekomstige onderhoudskosten.