Home Duurzaamheid Efficiënt bedrijfsafval inzamelen? 5 nuttige tips!

Efficiënt bedrijfsafval inzamelen? 5 nuttige tips!

bedrijfsafval inzamelen

Een bedrijf produceert veel afval. En door ervoor te zorgen dat afval op een goede manier wordt ingezameld, zorg je voor een verbeterde scheiding en kunnen producten veel beter gerecycled worden. Maar hoe kun je bedrijfsafval efficiënt inzamelen? Hier lees je 5 handige tips.

Tip 1: Scheid het afval

De eerste tip is het scheiden van afval: dit is erg belangrijk, zodat het een stuk makkelijker is om afval te recyclen. Het is belangrijk om aparte containers te plaatsen voor papier en plastic. Hoe meer afval je gaat scheiden, hoe beter dit is voor het milieu. Zorg er ook voor dat duidelijk is welke afvalstroom in welke bak moet. Op deze manier is het voor werknemers makkelijker om afval snel te scheiden. Hoe meer afval je bij de bron gaat scheiden, des te minder afval er in de restafval container belandt. Tevens is deze afvalstroom ook direct de duurste om te verwerken. Waardoor je met afval scheiden flink bespaart op afvalverwerkingskosten.

Tip 2: Kies voor recyclen

Veel bedrijven scheiden het afval niet en gooien het allemaal op een hoop. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar het is ook veel lastiger om producten en materialen te recyclen. Bekijk of je te maken hebt met afval dat goed te recyclen is voordat je het weggooit.

Tip 3: Plaats voldoende afvalbakken

Het is belangrijk om genoeg afvalbakken te plaatsen. Creëer bij voorkeur een of meerdere centrale plekken waar alle afvalbakken staan. Op deze manier is het duidelijk waar collega’s hun afval kwijt kunnen en weten ze ook meteen wat in welke bak moet. Ook het type container is belangrijk: er zijn meerdere soorten, kleuren en maten verkrijgbaar. Zo kun je voor iedere afvalstroom de juiste containers plaatsen.

Tip 4: Kies de juiste inzameling van afval

Je bent als bedrijf zelf verantwoordelijk voor het inzamelen van afval. Het is echter ook mogelijk om hier een bedrijf voor in te schakelen. Het is wel belangrijk om te kiezen voor een bedrijf dat erkend is op het gebied van afvalinzameling. Controleer of het bedrijf op de VIHB-lijst staat om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Tip 5: Bekijk de wetgeving

Zorg dat je op de hoogte bent van de wetgeving rondom afvalinzameling. Zo weet je welke regels er zijn voor diverse afvalsoorten en verminder je de kans op een boete.