Home Bouw Hoe kun je je apparaten beschermen tegen een blikseminslag?

Hoe kun je je apparaten beschermen tegen een blikseminslag?

Overspanningsbeveiliging

Sommige mensen houden er juist van, anderen vinden het juist wat enger, dan hebben we het natuurlijk over de bliksem. Het is een mooi fenomeen, maar de harde knal die altijd volgt na de flits kan door sommige mensen als angstig worden ervaren. Een blikseminslag draagt zoveel energie met zich mee, dat wanneer hij neerstrijkt op aarde het zorgt voor een grote knal. Maar je kunt apparaten beschermen als er onverwachts toch een blikseminslag bij jouw huis komt, hieronder vertellen we hoe.

Bliksemstroombeveiliging

Als eerste heb je de bliksemstroombeveiliging, deze beveiliging is voor wanneer er bliksem inslaat en zorgt er voor dat elektrische systemen beschermd worden tegen de enorm grootte hoeveelheid energie die vrijkomt tijdens deze inslag. Een voorbeeld van een bliksemstroombeveiliging is een luchtafleider. Deze wordt meestal geplaatst op het hoogste punt van een gebouw, wanneer de bliksem daar inslaat, wordt de elektriciteit naar de grond toe gebracht. Ook heb je aardings- en grondingsystemen. Deze zorgen ervoor dat overtollige elektriciteit zich verspreid en absorbeert zonder dat het schade aanricht.

Overspanningsbeveiliging

Dan heb je ook nog de overspanningsbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat apparaten niet kapot gaan wanneer er ineens een hoge piek aan spanning ontstaat, wat dus het geval is bij een blikseminslag. Als voorbeeld heb je type 1,2 en 3 beveiligers, het verschil tussen deze beveiligers is wat het doel is en wat de locatie is. Mocht je op zoek zijn naar deze typen overspanningsbeveiliging, neem dan eens een kijkje bij Controlin. Je hebt ook nog overspanningsafleiders, deze zien dat er ineens een hoge stijging is in het aantal spanning en zorgen er vervolgens voor dat al dit overtollige stroom veilig naar de aarde wordt geleidt. Dit is vooral belangrijk op plekken waar veel gevoelig apparatuur staat.

Alhoewel veel mensen bliksem heel mooi vinden, zijn er ook mensen die wat minder blij er van worden, zeker van de knallen die na de flits plaatsvinden. Maar iedereen wilt natuurlijk wel zijn apparaten tegen blikseminslagen beschermen, dit kan door middel van een bliksemstroom- en een overspanningsbeveiliging. Bij de bliksemstroombeveiliging heb je bijvoorbeeld een luchtafleider, waarop de bliksem sneller zal inslaan omdat het van metaal is. Deze afleider stuurt vervolgens de grote hoeveelheid spanning de aarde in. Als overspanningsbeveiliging heb je type 1,2 en 3 beveiligers en overspanningsafleiders die er ook voor zorgen dat overtollig stroom de aarde ingestuurd wordt. Zo bescherm je jouw apparaten tegen een blikseminslag.