Home Bouw Aandachtspunten bij de aanschaf van kozijnen

Aandachtspunten bij de aanschaf van kozijnen

kozijnen

Nieuwe kozijnen nodig? Dit kan een grote kostenpost zijn. Daarom is het van groot belang dat je de juiste keuze maakt en je je van tevoren goed inleest over de wensen en behoeften die je hebt en de kozijnen die hierbij passen. Hieronder enkele aandachtspunten bij de aanschaf van kozijnen.

Materiaal

Van wat voor materiaal moeten de nieuwe kozijnen zijn? Wil je kozijnen waar je weinig onderhoud aan hoeft te plegen? Dan kun je kiezen voor kunststof kozijnen. Tegenwoordig heb je vele kunststof kozijnen die een echt lijkende houtlook hebben, alleen dan met het voordeel van kunststof kozijnen, dus weinig onderhoud en goedkoper in aanschaf. Heb je een oud huis of vind je authentiek ogende kozijnen mooier? Dan kom je al snel uit bij houten kozijnen, die meer onderhoud vergen.

Budget

Uiteraard is het van belang om het budget van tevoren te bepalen. Hoeveel budget heb je om nieuwe kozijnen aan te schaffen en passen de kozijnen die je voor ogen hebt binnen dat budget? Stel van tevoren een begroting op om dit te bekijken. Denk hierbij ook aan het glas, materiaal om te bevestigen en dergelijke. Kijk bij Het Kozijnenhuis online wat de vele mogelijkheden zijn.

Vergunning ja/nee?

Ga je kozijnen één op één vervangen? Dan is er vaak geen vergunning nodig. Dit is alleen soms het geval bij een monumentaal pand. Ga je de uitstraling van het pand veranderen, dan dien je vaak de gemeente in te lichten. Check dit dus goed voordat je nieuwe kozijnen gaat bestellen.

Onderhoud

Kunststof kozijnen vergen weinig onderhoud. Deze kozijnsoort hoeft niet geverfd te worden, alleen zo nu en dan schoongemaakt te worden met een natte doek of afgespoten te worden. Houten kozijnen dienen echter regelmatig gecheckt te worden op zwakke delen en eens in de zoveel jaar ook goed geschuurd en geschilderd te worden met kwalitatief goede verf. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat de houten kozijnen een stuk minder lang meegaan en je ze eerder moet.

Glas

Ook glas hoort uiteraard bij het uitkiezen van nieuwe kozijnen. Vaak wordt HR++ glas standaard in de kozijnen geplaatst. Wil je graag verduurzamen en kiezen voor het beste isolatieglas? Kies dan voor het duurdere HR+++ glas. Zo weet je zeker dat je kozijnen beschikken over het beste glas wat er momenteel op de markt is.

Hang- en sluitwerk

Vergeet het belang van goed hang- en sluitwerk niet op kozijnen. Je wilt tenslotte niet dat er wordt ingebroken. Wil je zeker weten dat je voorzien bent van goed hang- en sluitwerk? Kies dan voor sloten met 3 SKG sterren. Dit staat voor extra inbraakwerend.