Home Bouw 3 tips voor kopers van een nieuwbouwhuis

3 tips voor kopers van een nieuwbouwhuis

nieuwbouwhuis

Ga je binnenkort verhuizen naar een nieuwbouwhuis? Of ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan zijn er diverse voordelen ten opzichte van verhuizen naar een bestaande woning. Alles is natuurlijk nieuw en je kunt direct je wensen laten verwerken in je nieuwe woning. Maar er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om te weten en waar je rekening mee kunt houden. Je leest daarom in dit artikel 3 tips als het gaat om het kopen en de oplevering van een nieuwbouwwoning.

1.  Kies je wel of niet voor meerwerk?

Een nieuwbouwhuis wordt opgeleverd met een aantal standaard voorzieningen. Maar je kunt deze standaard voorzieningen uitbreiden. Kies bijvoorbeeld voor het plaatsen van een extra stopcontact op een plek die je handig vindt. Of als je een tuin hebt, dan is het hebben van een buitenkraan vaak handig. Welke werkzaamheden je extra kunt laten doen, staat op de meerwerklijst die je ontvangt.

Let wel op: alles wat op de meerwerklijst staat, kost extra geld. Daarom is het slim om van te voren de koop-/aannemingsovereenkomst goed te bekijken. Door deze lijst goed te bekijken, kun je eenvoudig kijken wat goedkoper en handiger is: zelf oppakken of laten doen.

2. Handig: een indelingsplan

Voorkom frustratie en maak van te voren alvast een indelingsplan. Aan de hand van dit plan kun je namelijk een aantal beslissingen nemen die van belang zijn. In dit plan zet je bijvoorbeeld alvast neer waar je welke meubels neer wilt zetten. Zo kun je nog een aantal dingen laten aanpassen, voordat de bouw definitief begint. Je kunt bijvoorbeeld extra lichtpunten aan laten leggen of verplaatsen, of wanneer je een gietijzeren houtkachel wilt toevoegen aan je interieur is het handig om alvast een rookkanaal te laten toevoegen.

3. Vergeet de check niet

Bij de oplevering van een nieuwbouwhuis is het doen van een check cruciaal. We raden je daarom aan om iemand mee te nemen die verstand heeft van nieuwbouwwoningen en bouwkundige aspecten. Als je iemand in je eigen netwerk hebt, dan is dat natuurlijk heel fijn. Maar als je dit niet hebt, neem dan contact op met Vereniging Eigen Huis.

Tijdens deze check kijk je of alles is uitgevoerd zoals is afgesproken. Ook kijk je goed of minder- meerwerk gedaan is op de juiste manier. Als dit niet zo is, dan wordt dit opgenomen in het opleveringsrapport. Degene die de woning(en) bouwt, heeft dan 3 maanden de tijd om de laatste gebreken af te handelen.