Home Bouw 3 tips om de veiligheid op de bouwplaats te verbeteren

3 tips om de veiligheid op de bouwplaats te verbeteren

veiligheid op de bouwplaats

Iedereen wil veilig kunnen werken. In welke sector je ook actief bent. Er zijn echter ook sectoren waarbij dit nog een tikkeltje belangrijker is. Bijvoorbeeld omdat er in potentieel gevaarlijke omstandigheden wordt gewerkt. Dit zien we terug in de bouw. Zij ervaren de meeste werkgerelateerde ongevallen. Meestal door onwetendheid of de verkeerde werkomstandigheden. Vreselijk, want dit zijn dingen die relatief eenvoudig te voorkomen zijn.

Natuurlijk ben je begaan met het welzijn van je werknemers. Iedereen moet veilig kunnen werken. Daar ben je het over eens. Toch weten veel mensen niet precies hoe ze het werk veiliger kunnen maken. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Daarom vind je in dit artikel drie handige tips om de veiligheid op de bouwplaats voorgoed te verbeteren.

1. Maak gebruik van de juiste voorzieningen en materialen

Ten eerste is het belangrijk om van de juiste voorzieningen en materialen gebruik te maken. Het is onmogelijk om goed en veilig werk te leveren als je niet over de juiste spullen beschikt. Kies voor een erkend keurbedrijf zoals Van der Blij en investeer in alle voorzieningen die nodig zijn om veilig te kunnen werken.

Werken jullie bijvoorbeeld veelal op hoogte? Dan moet er over de juiste valbescherming worden nagedacht. Moeten er vaak grote pallets op de bouwplaats worden vervoerd? Dan mogen kwalitatieve pallethaken niet vergeten worden. Misschien heb je ook wel instortvoorzieningen nodig. Allemaal dingen die het werk zowel makkelijker als veiliger kunnen maken.

2. Zorg voor meer kennis

Veel ongelukken gebeuren simpelweg uit onwetendheid. Werknemers die nooit op de juiste manier hebben geleerd om veilig te werk te gaan. Niet weten waar ze precies rekening mee moeten houden. Door een gebrek aan kennis kunnen de vreselijkste ongelukken gebeuren. Daarom is het belangrijk om al jouw medewerkers nog eens een spoedcursus aan te bieden. Weten ze aan welke veiligheidsregels ze moeten denken? Hoe deze uitgevoerd moeten worden? Weten ze wat er gedaan moet worden bij een ongeval?

Zorg ervoor dat je als bedrijf hele duidelijke regels maakt. Zodat er geen twijfel kan bestaan over wat er gedaan moet worden. De regels moeten niet alleen duidelijk zijn, maar er mag ook geen ruimte zijn voor de eigen interpretatie. Op die manier wordt voorkomen dat men zelf maar iets in gaat vullen en daarmee alsnog de veiligheid in het geding komt.

3. Voldoende pauzes

In de bouw wordt regelmatig gezien dat mensen naast hun werkzaamheden even snel een boterham eten en direct weer doorgaan. Dat lijkt misschien een goed idee om te doen. Zeker voor het bedrijf. Het tegendeel is echter waar. Als er te weinig pauzes worden genomen, kan dit de productiviteit juist doen afnemen. Daarnaast zorgt het voor meer vermoeidheid. Vermoeidheid leidt vervolgens weer tot het maken van fouten. Dit kan zeker op de bouwplaats grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat men voldoende kan rusten. Niet te lang doorwerkt en de voorgeschreven pauzetijden hanteert.