Home Zelf bouwen 3 handige tips om verbouwen leuk te maken

3 handige tips om verbouwen leuk te maken

verbouwen

Verbouwingen hebben niet altijd een even goed imago. Hoewel het soms noodzakelijk is om je woning aan te pakken, gaat er negen van de tien keer ook veel mis. Waarschijnlijk ken jij ook genoeg horrorverhalen uit je nabije omgeving. Verbouwen hoeft dan ook niet jouw grootste hobby te zijn, maar deze verhalen betekenen natuurlijk niet dat het niet leuk kan zijn. Met de juiste voorbereiding kan jij eenvoudig dealen met tegenslagen en zal de verbouwing vanzelf in goede banen worden geleid. Maar hoe pak je dit aan? Waar moet je aan denken? Met behulp van de volgende drie tips kom je al een heel eind.

1. Benodigdheden kopen

Zorg ervoor dat nog voor de verbouwing begint alle benodigdheden al in huis zijn. Denk aan gereedschap, materialen, maar ook aan meubels. Houd ook rekening met veiligheidskleding. Iets minder voor de hand liggend, maar zeker een aanrader: een printer kopen. Zeker als je deze nog niet in huis hebt staan. Met een printer kan je immers alle belangrijke documenten en afspraken uitprinten en verzamelen. Daarnaast is het zo makkelijker om een plattegrond af te drukken of werklui lijstjes te laten zien die je vooraf uitgetikt had.

Wees niet bang om dingen te vergeten. Dit kan ook bijna niet anders. Voor een verbouwing moet nou eenmaal heel veel in huis gehaald worden. Zolang de basis maar aanwezig is zodat ze aan de slag kunnen. Een kleine boodschap tussendoor is zo gehaald.

2. Pak ruim van tevoren in

Voor de verbouwing moet je waarschijnlijk heel veel spullen opbergen. Wacht hier niet tot het laatste moment mee. Als je op de dag zelf nog heel veel spullen aan het opbergen bent, gaat dit ten koste van de echte verbouwtijd. Daarnaast loop je zo ook het risico dat het te haastig wordt gedaan, waardoor spullen verloren gaan. Begin daarom echt ruim van tevoren met inpakken.

Besef ook goed dat alles uiteindelijk ook weer uitgepakt en opnieuw ingericht moet worden. Wees daarom zo verstandig om een labelprinter te gebruiken. Hiermee kun je eenvoudig labels maken om op de dozen en kisten van spullen te plakken. Zo weet je precies wat hierin zit en waar deze straks weer uitgepakt moet worden. Zo bespaar je ook na afloop van de verbouwing veel tijd.

3. Wees flexibel

Je kunt een verbouwing nooit tot in de puntjes plannen. Er kan altijd iets tegenzitten. Houd je daarom niet strak aan een tijdsplanning en wees zo flexibel mogelijk. Als je je telkens laat leiden door de tijdsdruk, lukt het je waarschijnlijk niet om van de verbouwing te genieten. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de verbouwing weken tot maanden langer zal duren. Maar enkele dagen extra is echt niet zo gek.

Extra tip: houd rekening met onvoorziene kosten. Sommige dingen kunnen pas gezien worden als er daadwerkelijk verbouwd wordt. Dit betekent soms ook dat je voor extra kosten komt te staan. Reserveer daarom circa zeven procent van de totale verbouwkosten voor onvoorziene uitgaven. Zo hoeft dit geen onnodige problemen op te leveren.